Din nou problema ursilor gunoieri
Din cate au putut constata mai ales locuitorii din zonele de langa Tampa, de ceva nopti au aparut din nou ursii in cautare de hrana.
Astfel, cel mai des au fost vazute doua femele insotite de doi, respectiv trei pui, si un mascul. Mai ales pe la tomberoanele de pe strazile Valea Cetatii si Dobrogeanu Gherea, insa si pe Livada Postei.
Mai multe institutii sunt implicate in rezolvarea acestei situatii, si aici putem aminti Asociatia Judeteana a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi (AJVPS), Institutul de Cercetari si Amenajari Silvice (ICAS) si Serviciul Public de Gestionare a Animalelor (SPGA). Acestea sunt ajutate de politistii comunitari si jandarmi, insa mai mult decat sa goneasca animalele inapoi in padure nu pot face pentru ca le-o interzice legea.
“Mai multe patrule formate din angajati ai SPGA, ICAS, AJVPS, jandarmi si politisti comunitari, sunt puse in miscare pentru a interveni in momentul in care ursii coboara in oras, insa nu avem ce sa le facem. Doar ii monitorizam si apoi ii speriem pentru a se retrage in padure, pentru ca, potrivit legii in vigoare, ursii sunt animale protejate si nu putem sa intervenim noi. Singurii care pot lua decizii in privinta lor sunt responsabilii de la Ministerul Mediului”, a declarat Flavius Barbulescu, seful SPGA Brasov.
Nici Primaria nu poate face mai multe decat sa sesizeze si ea ministerul Mediului.
“Legislatia s-a inasprit si nu poti nici sa impusti animalele, ci doar sa le tranchilizezi si sa le relochezi, insa aceasta numai in cazuri cu adevarat exceptionale. De pe fondul de vanatoare Tampa au fost ‘recoltate’ in sezonul de vanatoare 21 de exemplare, adica atat cat au permis autoritatile centrale. Mai mult decat sa incercam sa speriem ursii si sa-i determinam pe cetateni sa nu-i hraneasca sau fotografieze si filmeze nu se poate face altceva”, a spus viceprimarul Adrian Gabor, care a mai precizat ca, daca va fi nevoie, unele animale ar putea fi tranchilizate si transportate la Gradina Zoologica, in rezervatia de la Zarnesti sau pe fonduri de vanatoare mai indepartate, cum s-a procedat si in alti ani.
In context putem arata ca numarul ursilor din cele 14 fonduri de vanatoare ale AJVPS Brasov a ajuns la 248, in urma monitorizarii realizate recent, insa Nelu Petre Noaghea, directorul AJVPS, sustine ca numarul exemplarelor este mult mai mare decat ar trebui si ca, potrivit calculelor Institutului de Cercetari si Amenajari Silvice Brasov, habitatul este suprapopulat, el putand sa sustina maxim 95 de ursi.
Este, intr-adevar, greu de gasit o solutie a acestei probleme, atata timp cat legea iti ingradeste aproape orice posibilitate. Nu ar fi totusi posibila amendarea ei prin insistente peste insistente? Se asteapta nenorociri pentru asa ceva?
Dan Bota