Din trecutul Brasovului (II)
Dupa cum am aratat in episodul trecut, actualul parc central, de langa Primarie, se numea in trecut Campul lui Marte, pana sa devina terenul de fotbal al orasului. Aici se tineau balciuri, pe langa instructiile militare.
Marea atractie erau panoramele si menajeriile cu animale salbatice. Un panoptic avea figuri de ceara in marime naturala.
Sextil Puscariu, in scrierile sale, isi amintea acele manechine din ceara: Cleopatra muscata de vipera, tarul Alexandru al Rusiei ranit, diferiti asasini celebri si Imparatul Friedrich al Germaniei.
O mare atractie o reprezenta „cabinetul secret“, unde anumite figurine de ceara prezentau dezvoltarea fatului in pantecele mamei si bolile venerice. Elevii n-aveau intrare in acest cabinet.
Succes aveau si femeile cu barba, atletii care ridicau greutati, inghititorii de foc si teatrele cu purici pe post de actori.
„Legati de gat cu sarma subtire, purecii – caci e vorba de un teatru de pureci – imbracati ca baletiste, cu fustulite multicolore de matase, fac piruete gratioase si pasi marunti inainte de a sari. Minunea dresurii insa se vede la cei sase pureci inhamati la o caleasca, ca cele din Versailles sau Schonbrunn, avand pe capra un purece in livrea si inauntru o printesa pureceasca cu crinolina. Tot Brasovul vorbeste de teatrul acesta, iar cei ce nu au bani sa plateasca intrarea, dezgolesc bratul, adapand cu sangele lor pe artisti, in schimbul unui loc la reprezentatie“, isi amintea Sextil Puscariu.
Si celebrul Buffalo Bill a fost la Brasov, dar a dat o singura reprezentatie.
Presa vremii a comentat indelung reprezentatia trupei venite tocmai din America. In cortul lui Buffalo Bill incapeau o mie de spectatori.
„Buffalo Bill avea barbisonul alb si era batran, dar calarea inca frumos si nimerea din goana calului sau porumbeii lasati sa zboare deasupra arenei“, povesteste Puscariu.
În tinerete, W.F.Cody, sau Buffalo Bill cum era cunoscut de public, fusese soldat si vanator de bizoni, unul dintre cele mai colorate personaje ale vestului salbatic american. Povestile aventurilor sale aparusera publicate in foileton in toata lumea.
Buffalo Bill a dat reprezentatii in mai multe orase americane si europene, prinre care si la Brasov. In spectacole erau reconstituite scene de vanatoare a bizonilor si din viata pionierilor si a indienilor, atacuri asupra diligentei, rezistenta generalului George Armstrong Custer in batalia data cu triburile Sioux si Cheyenne la Little Big Horn, totul culminand cu lupta corp la corp dintre Buffalo Bill si capetenia Yellow Hand.
In 1906 a dat spectacole in marile capitale europene, dar si in cateva orase din Ardeal (Alba Iulia, Sibiu, Brasov, Sighisoara, Cluj, Targu Mures si Oradea).
Am incercat, in aceste doua episoade, sa mai prezint cateva aspecte din viata de altadata a Brasovului, cu romantismul sau naiv, dar de un farmec de neintalnit astazi, cand viata moderna tropaie peste orice acord de serenada.
Dan Bota