Dincolo de halatele grevistilor de la Ghimbav

Dincolo de halatele grevistilor de la Ghimbav

0 132

Ieri a avut loc o greva spontana la IAR Ghimbav. Peste 300 de angajati ai companiei au intrerupt lucrul, dupa ce au aflat ca hala de montaj a societatii urmeaza sa fie trecuta la compania Eurocopter Romania, in urma memorandumului care se tocmai se negociaza in aceste zile la Ministerul Economiei intra partea romana si firma franco-germana. Oamenii se tem ca in acest fel vor ramane someri. La IAR lucreaza peste 500 de angajati; 120 de posturi din grila sunt in plan de restructurare. Alte 80, din hala de montaj, vor fi desfiintate daca memorandumul va fi semnat.
Liderii sindicali acuza ca memorandumul este o privatizare mascata, prin care industria aeronautica brasoveana urmeaza sa fie pusa pe butuci. Sindicalistii spun ca Eurocopter nu doreste sa participe la privatizarea IAR Ghimbav, dar intentioneaza sa investeasca 7,1 milioane de euro in Eurocopter Romania, urmand sa ii aloce si contractul de modernizare a elicopterelor 330 PUMA, incheiat cu Fortele Armate din Marea Britanie. Investitia de 7,1 milioane de euro in EuroCopter este insa conditionata de neimplicarea in planurile societatii a IAR Ghimbav, care nu ar mai avea dreptul sa deruleze niciun fel de activitate concurenta. Memorandumul urmeaza sa fie iscalit saptamana viitoare, iar angajatii sunt hotarati sa nu reia lucrul pentru a impiedica semnarea actelor.
Temerile salariatilor IAR legate de locurile lor de munca un acopra insa intreg tabloul incidentului sindical de ieri. Si, cu siguranta, spaimele lor nu ii vor preocupa pe oficialii romani si pe cei de la Eurocopter in masura in care ar trebui sa le pese de un protest sindical de o asemenea amploare. Partea romana .- conducerea IAR si ministri ai Cabinetului Boc – au facut aproape temenele pentru a-i convinge pe franco-germani sa semneze, saptamana trecuta, contractul de 45 de milioane de euro pentru fanricarea de piese pentru Airbus. Nemtii si francezii de la Eurocopter erau hotarati sa deschida stabilimentul in Portugalia daca partea romana nu le-ar fi acceptat conditiile si nu le-ar fi pus la dispozitie facilitatile de la Ghimbav. In plus, partenerii straini se obliga prin contract sa creeze in primul an 300 de locuri de munca, pe care le vor ocupa multi dintre salariatii IAR, aflati in prezent fara contracte si abia mentinandu-se pe linia de plutire. Hala pentru care tremura in prezent sindicalistii le este mai folositoare celor de la Eurocopter decat lor, care oricum nu o folosesc pentru derularea unei activitati viabile. La eforturile uriase dar si umilitoare pe care oficialii romani le-au facut pentru a-i atrage si pastra pe cei de la Eurocopter la Ghimbav, este putin probabil ca protestul sindicalistilor va impiedica derularea unui contract pe care partea romana l-a vrut cu orice pret.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.