Directii noi… dupa Marile Saloane auto din Lume. Dispare Diesel-ul?

Directii noi… dupa Marile Saloane auto din Lume. Dispare Diesel-ul?

6 1658

In ultimii 5 ani, motorina a devenit din ce in ce mai scumpa, pana cand a depasit pretul benzinei in Romania. Acest lucru nu se poate traduce decat astfel: masinile care folosesc acest combustibil au crescut simtitor. Si acolo unde este cerere, creste si oferta. Cu toate astea, la nivel european, numarul masinilor diesel l-a depasit pe cel al masinilor pe benzina, iar in tara noastra, raportul dintre cele doua se apropie de egalitate, cu avantaj momentan pentru benzinare.

Nu poate nimeni sa nege ca motoarele diesel au evoluat enorm in ultima perioada si ca au devenit cel putin la fel de populare ca cele pe benzina, cu sanse reale de a deveni in curand superioare acestora. Dar cum s-a intamplat acest lucru? Motoare diesel exista de la inceputurile industriei auto, dar pana in anii ’90 nu s-au bucurat de un succes major. Pentru ca nu erau fiabile, erau grele, scoteau fum, erau zgomotoase si nu peste tot gaseai motorina la pompe.  In Statele Unite, motorina era asociata cu transportul industrial, cu locomotivele, cu tractoarele si cu generatoarele de curent. Mai pe scurt, cand ziceai diesel, te gandeai la un motor lenes, dar economic si cu un cuplu mare.diesel-logo-sj
Nici in Europa nu era situatia mai grozava, in ceea ce priveste popularitatea motoarelor diesel.  Spre deosebire de masinile europene, cele japoneze insa urmau calea americanilor: benzina si doar benzina. .Cresterea numarului de masini pe benzina a atins apogeul la inceputul anilor ’90. Si cum cererea era uriasa, si pretul benzinei a crescut simtitor. Este un cerc vicios: numarul masinilor pe benzina creste, pretul benzinei creste, clientii vor un combustibil mai ieftin, producatorul face masini ce merg cu combustibil mai ieftin.Popularitatea motoarelor pe benzina a dus si la declinul acestora. Incepand cu 1998-2000, cand pretul benzinei era mult mai scump decat cel al motorinei, a fost atins o suprasaturare a pietei

Odata cu motoarele turbo-diesel eficiente, care aveau injectie performanta comandata de calculator, masinile diesel au devenit la fel de „sprintare” ca cele pe benzina, doar cu cateva avantaje: pret mai mic al motorinei, o uriasa diferenta la economia de carburant, pret mai mic de achizitie (din cauza ca erau inca la inceput).Dupa anul 2000, Europa a inceput sa fie invadata de masini diesel. Toti producatorii au inceput sa fie convinsi ca lumea cauta masini economice, care merg pe un carburant mai ieftin decat benzina. Si asa s-a si intamplat. Epoca TDI incepuse. Soferii si-au dat seama ca motoarele diesel au cuplu mare de la turatie joasa, spre deosebire de cele pe benzina care au puterea si cuplul la turatie mare. Nu a fost greu ca lumea sa-si dea seama ca masinile diesel sunt mai performante decat cele pe benzina, cu motoare de putere identica.

Ce a urmat, este lesne de inteles. In doar 10 ani, Europa a inceput sa fie bombardata de masini diesel, acestea devenind mai numeroase decat cele pe benzina. Ca raspuns la aceasta piata in crestere, petrolistii au facut ceea ce ar face orice om de afaceri: au crescut pretul motorinei. Acesta a tot crescut pana a egalat pretul benzinei, ca apoi sa-l depaseasca. pompa-2
Ce se va intampla in urmatorii ani? Nimic mai simplu.
Pretul motorinei va creste, iar cererea de masini pe benzina va fi si ea mai mare. Deja producatorii se pregatesc pentru aceasta rasturnare de situatie, facand motoare pe benzina, turbo, din ce in ce mai performante. Motorul turbo pe benzina fiind dealtfel singurul capabil sa rivalizeze cu cele TDI, atat la performante cat si la economie.

Care este mai buna acum: masina cu motor pe motorina sau pe benzina?
Realist vorbind, motoarele diesel au in plus fata de cele pe benzina doua atuuri: economia de carburant si performantele, putem spune ca in prezent, dieselul are suprematia.
Momentan, la pretul actual al motorinei, chiar daca este mai mare decat al benzinei, inca se justifica diferenta de pret la achizitionarea unei masini diesel noi.Costa mai putin, merge cu combustibil mai ieftin. Dar degeaba.
Motorul pe benzina asa cum il stim este pe cale sa devina istorie. In locul sau vine motorul de capacitate mai mica, dar turbo. Pana si americanii au inceput sa renunte la V-uri si sa-si doteze Cadillac-urile cu motoare de 2 litri turbo ce produc 270 de cai putere, exact cat un V6 clasic. Deci lucrurile sunt clare. Motorul aspirat, de orice fel, diesel sau benzina, este mort.
Momentan la suprematie sunt motoarele diesel, insa e pe cale sa inceapa revolutia motorului pe benzina, cu ajutorul turbinelor. Dupa care reactia se inverseaza si o vom lua de la capat: masinile pe benzina vor deveni la scumpe, motorina va fi mai ieftina decat benzina si atunci motoarele diesel vor incepe intr-o noua era de modificari si imbunatatiri. Ca pana la urma, asta inseamna evolutia, nu?

COMENTARII

  1. Un recent studiu(The Week) sugerează faptul că vehiculele electrice nu ar fi atât de „verzi” precum cred ecologiştii. Din cauza poluării provenite de la fabricile unde sunt produse bateriile pentru aceste autovehicule, o maşină electrică are o amprentă de carbon mai mare decât vehiculele care funcţionează pe bază de benzină, devenind mai „prietenoase cu natura” abia după ce au parcurs o distanţă de 130.000 km.

    Automobilele electrice nu sunt o opţiune „verde”ideala, susţine Ed Morrissey, un jurnalist american. „Nu numai că aceste vehicule electrice produc aceeaşi cantitate de emisii de carbon, dar şi nevoia de a schimba acumulatorii fac ca aceste automobile să fie mai puţin «verzi» decât actuala tehnologie”. Pentru a produce acumulatorii necesari funcţionării unei maşini electrice este nevoie de energie, iar această maşina va avea nevoie de mai multe baterii de-a lungul timpului, afirmă acesta.

    Pe de altă parte, alte studii susţin că vehiculele electrice şi cele hibride vor avea, pe termen lung, o amprentă de carbon mai mică decât maşinile pe bază de benzină, astfel că utilizarea acestora va ajuta Pământul. Jumătate din poluarea produsă de un automobil electric provine de la procesul de fabricaţie, cu mult înainte de momentul în care aceasta este condusă.Chiar şi aşa, şi cei mai pasionaţi ecologişti recunosc că este nevoie ca procesul de fabricaţie să beneficieze de mai multe îmbunătăţiri pentru ca aceste vehicule ecologice să fie cu adevărat «verzi».

  2. M-am intors sa vad ce comentarii mai apar. Nu doresc sa ridiculizez pe cineva dar parafrazand spusa de mai sus, si mersul cu caruta, asta ca sa nu mai vorbim de mersul pe jos au avut o infrastructura uriasa. Deci nu in asta sta problema. Electricitate ca varianta la combustitbilii fosili este anuntata de marii constructori europeni, asta ca sa ne referim doar la ei. In urmatorii 8-10 ani nu doar benzina sau motorina va dispare de pe sosele ci si sofatul, asa cum este cunoscut de cca. in secol. Pilotul automat va fi singurul care va conduce autovehicolele, care nu vor rula doar pe sosele… Asa ca, vrem sau nu sa recunoastem, odata cu implementarea noilor tehnologii si mai ales combustibili (apa, hidrogen, plasma etc.) in domeniul auto, nimic nu va mai semana cu ce suntem obisnuiti astazi,

    • Infrastructura tehnica (si nu rutiera!) nu se limiteaza deloc doar …la drumuri si poteci mioritice.
      Mult mai scumpa si deocamdata imposibil de inlocuit ,este o „infrasructura tehnica” de extractie,prelucrare si mai ales de distributie,cea mai extinsa si dezvoltata din lume,unde „maninca… paine” zeci,daca nu sute de milioane de… ouvrieri!! Disparitia desfacerii de combustibili lichizi (deci nu fosili…) va duce la sucombarea…prosperitatii catorva importante tari( intre care chiar SUA!) cu uriasa lor industrie de prelucrare si de distributie!
      Tot ce anticipati,inclusiv pilotul automat ce anuleaza in plus bucuria de a conduce si „independenta” de mscare a unui miliard de conducatori auto , este de presupus …doar spre sfarsitul secolului acesta!!Ce pacat ca nu vor putea verifica… generatiile noastre,aceste realitati virtuale…

      • Nu sunt adeptul realizarii unor comentarii doar ca sa-mi consum timpul. Am revenit si am sa o mai fac la acest articol pentru ca analiza din articol reflecta o pozitie corecta din punctul de vedere al unui traditionalist si conservator. Dar daca ar fi sa ne luam dupa autor, care a uitat sa se semneze, poate ca ar fi trebuit sa ramanem undeva la masina cu abur sau motorul Sterling. Dar cineva nu a avut de lucru si a pus cap la cap ideile novatoare ale timpului lor si a iesit motorul Otto + Diessel. Ce a urmat se vede astazi. Cu cinci-sese decenii in urma nimeni nu banuia ca motorul diesel va lua avans in fata motorului pe benzina. Astazi sunt destui care nu vad sau nu au citit despre ambitioasele planuri ale liderilor europeni si mondiali in domeniul auto Mecedes sau BMW. Mercedes-Benz anunta prin august ca va lansa o intreaga gama de vehicule electrice, pana in 2020, cu care sa concureze cu BMW si Tesla Moto. Asa ca daca in 2020 se termina actualul secol atunci nu mai avem ce comenta.

  3. E UN BUN ARTICOLUL! ANALIZA E CORECTA. DIN PACATE SE OPRESRTE DOAR LA COMBUSTIBILI FOSILI. CU TOATA DICTATURA BOGATILOR PETROLISTI CARE VOR SA SE PERPETUEZE DEPENDENTA DE EI, LUCRURILE NU VOR STA ASA.
    VIITORUL ESTE AL ELECTRICITATII. SI ASTA SE VE VEDEA MAI REPEDE DECAT NE IMAGINAM. DOAR UN RAZBOI DECLANSAT DE ACESTI DEMENTI POATE SA INTARZIE LUCRURILE.

    • Motorul electric este de o mare,dar mai ales de…o lunga,foarte lunga perspectiva! Dieselul si benzina au azi o uriasa infrstructura,pe toate soselele si …pe toata Planeta.Cum s-o inlocuiesti in 10-15 ani?Poate doar cu o noua si miraculoasa sursa de energie…E singura sansa!!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.