Directiva CE privind creditul de consum

Directiva CE privind creditul de consum

0 217

Directiva Comisiei Europene privind creditul de consum va fi transpusa in legislatia nationala pana la data de 11 iunie 2010, a declarat Mihail Meiu, directorul Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC). Transpunerea in legislatia nationala a acestei directive va fi precedata de o dezbatere publica cu privire la acest subiect.
„Ne dorim ca directiva europeana privind creditele de consum sa fie transpusa in Romania ca un act normativ de spirit european. Consideram ca o consultare prealabila a industriei este un pas esential pentru a ne asigura ca lucrurile sunt clare pentru toata lumea si ca noua directiva nu ingradeste mediul de afaceri romanesc. Desigur, toate acestea trebuie facute fara a pierde din vedere interesele consumatorilor si corectitudinea jucatorilor din piata”, a declarat Mihail Meiu.

Directiva, adoptata de catre Comisia Europeana in 2008, are ca scop eliminarea diferentelor dintre legislatiile statelor membre si garantarea unui nivel inalt de protectie a consumatorului. Directiva isi propune sa asigure o mai mare transparenta in relatia dintre creditori si consumatori, precum si accesul acestora la informatii care sa-i ajute in luarea deciziilor.
Concret, noua directiva vizeaza armonizarea contractelor de credit pentru consumatori in cateva domenii – cum ar fi publicitatea si informatiile furnizate consumatorilor inainte de semnarea contractelor si, in momentul incheierii lor, calculele privind costul total al imprumuturilor, dreptul la anulare si dreptul de a se achita imprumutul total.

Directiva a fost propusa de Comisia Europeana in toamna anului 2002 si a fost discutata in prima citire in Parlament in aprilie 2004. Au fost apoi necesari trei ani ca membrii Consiliului sa anunte o pozitie comuna in materie, ceea ce s-a intamplat in septembrie 2007. In decembrie 2007, Comisia pentru piata interna si protectia consumatorului (IMCO) din Parlamentul European adopta 236 de amendamente la directiva propusa, iar in data de 16 ianuarie 2008 Parlamentul European a votat proiectul de directiva.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.