Directorii trebuie sa aleaga: Scoala sau Partidul
Scoala nu mai vrea sa aiba absolut nimic de a face cu politicul. Incepe o campanie generala de depolitizare a invatamantului romanesc care a debutat cu scoaterea „fetelor” politice din curtea scolii la deschiderea noului an scolar.
In consecinta, persoanele care inca mai oscileaza intre pasiunea pentru invatamant si cocheteaza totusi si cu pozitii in partidele politice romanesti sunt obligate sa aleaga intre cele doua.
Directorii de scoli care sunt membri ai partidelor politice trebuie sa opteze in 45 de zile intre calitatea de membru al formatiunii politice si functia de conducere din institutia de invatamant, iar demnitarii publici nu pot avea functii de conducere in universitati, a decis Guvernul, potrivit NewsIn.
Anuntul a fost facut de purtatorul de cuvant al Guvernului, Ioana Muntean, la finalul sedintei extraordinare in care Executivul a discutat amendamentele depuse de parlamentari la Legea educatiei.
Un alt amendament acceptat de Guvern prevede ca statul va finanta invatamantul prescolar si pe cel obligatoriu (clasele I-X) si in cazul institutiilor private si acreditate.
Consiliul de administratie al scolii va fi alcatuit o treime din reprezentanti ai parintilor elevilor, o treime din reprezentanti ai cadrelor didactice si o proportie similara – membri ai autoritatilor locale.
Consiliul de administratie al scolii va alege directorul institutiei.
Programele scolare vor acoperi maximum 75% din numarul de ore, iar 25% va fi alocat cadrelor didactice pentru „individualizarea modului de predare”, dupa cum informeaza ziarul Ziua.