Dispare Compania Energetica Nationala ?
Comisia economica, industrii si servicii din Senatul Romaniei a respins, marti, proiectul de Lege pentru aprobarea ordonantei de urgenta de infiintare a Companiei Energetice Nationale dar a mentinut conceptul de creare a unor companii nationale in domeniul energetic.
„Respingem ordonanta de infiintare a Companiei Energetice Nationale, dar pastram conceptul de creare a unor companii nationale care sa fie concurente cu celelalte companii internationale. Ordonanta de infiintare a CEN nu mai corespunde realitatilor din domeniu si creeaza doua paliere de pret. Un palier de pret mic pentru Hidroelectrica si un palier de pret prost pentru celelalte”, a afirmat presedintele Comisiei economica, industrii si servicii din Senatul Romaniei, Varujan Vosganian.
La randul sau, secretarul de stat in Ministerul Economiei, Tudor Serban, a precizat ca infiintarea CEN ar crea distorsiuni in piata si ar favoriza Hidroelectrica, in defavoarea celorlalte companii.
„Toate serviciile de sistem ar fi fost asigurate de Hidroelectrica, iar toate veniturile s-ar fi distribuit tuturor companiilor. De asemenea, pretul final catre consumatori ar fi crescut si nu ar fi putut fi redus. Totodata, celelalte centrale, desi au o putere instalata mica, intre 12.000 Megawati si 14.000 Megawati, sunt necesare in anumite momente”, a precizat Tudor Serban.
Reprezentantii Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului au afirmat, in cadrul sedintei, ca o infiintare a unei companii integrate energetice nationale nu se aliniaza legislatiei europene aflate in schimbare, iar pana in prezent Consiliul Concurentei nu a avizat favorabil functionarea unei astfel de companii.
Ordonanta pentru infiintarea CEN prevedea trecerea Hidroelectrica de la Ministerul Economiei, la AVAS si trecerea societatilor Rovinari si Turceni la societatea Electrica pentru a se realiza o companie integrata.
La sfarsitul lunii decembrie 2008, Camera Deputatilor a decis revenirea Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI) in subordinea Ministerului Economiei, prin aprobarea Legii 308 de respingere a OU nr. 101/2006, privind reorganizarea AVAS prin comasarea prin absorbtie cu OPSPI, publicata in Monitorul Oficial nr. 898 din 31 decembrie 2008.
Potrivit HG nr. 1720 din 30 decembrie 2008, publicata in Monitorul Oficial nr.8 din 6 ianuarie 2009, privind organizarea si functionarea Ministerului Economiei, OPSPI a fost deja prinsa intre unitatile care functioneaza in subordinea ME.
De la inceputul anului 2007, OPSPI functiona in subordinea AVAS.
In toamna anului trecut, Guvernul a decis infiintarea Companiei Energetice Nationale, Electrica, urmand ca din aceasta sa faca parte Hidroelectrica, Electrica si Complexele Energetice Rovinari si Turceni. Noua companie urma sa aiba o capacitate totala instalata de circa 10.000 MGW si, cand era pregatita, sa fie listata la bursa.
Compania Energetica Nationala ar fi trebuit sa devina operationala in martie 2009, dupa ce Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) primea decizia Consiliului Concurentei cu privire la posibilitatea unei concentrari economice, Adunarile Generale de la societatile din companie vor stabili toate detaliile privind schimbarile de actionariat, iar societatea va avea un statut si o conducere.
Sursa: AGERPRES