DISPARE EUROPHARM BRASOV?

DISPARE EUROPHARM BRASOV?

0 217
Decizia gigantului farma GSK de a vinde fabrica de la BraÅŸov schimbă topul producătorilor de medicamente ÅŸi naÅŸte o întrebare firească: mai  urmează cineva? DeÅŸi România are o reÅ£ea  de fabrici de medicamente, mai exact 27 la număr, decizia companiei-mamă GlaxoSmithKline (GSK) de a vinde a doua cea mai mare fabrică de medicamente din România, aflată la BraÅŸov, va avea efecte majore în piaÅ£a farmaceutică, mai ales dacă nu se va găsi un cumpărător.În următoarele ÅŸase luni, GSK va explora posibilitatea de a vinde fabrica brasoveana unui potenÅ£ial cumpărător, cu regim tranzitoriu de producÅ£ie.
"Nu facem speculaÅ£ii în acest moment în ceea ce priveÈ™te preÅ£ul, vom evalua toate ofertele ÅŸi vom comunica rezultatul.  Ne concentrăm asupra identificării unor modalităţi de a asigura viitorul fabricii ÅŸi al angajaÅ£ilor, mai degrabă decât asupra logicii acoperirii investiÅ£iilor“, spune Pascal Prigent, director general GSK România. Iar investiÅ£iile nu sunt deloc de neglijat: aproape jumătate de miliard de lei de la înfiinÅ£area fabricii ÅŸi până acum. În cazul în care nu se va găsi un cumpărător, închiderea Europharm înseamnă o gaură de 16% din întreaga valoare de producÅ£ie de medicamente autohtone, care a ajuns la 2,55 mld. lei. Mai mult, cel care va cumpăra fabrica va trebui să menÅ£ină producÅ£ia la valoarea necesară pentru a rămâne pe locul doi în topul fabricilor autohtone de medicamente, condus de mulÅ£i ani de producătorul de generice de la Cluj, Terapia Ranbaxy. În ciuda poziÅ£iei favorabile în topul producătorilor, compania a fost nevoită să facă ajustări în portofoliu ÅŸi producÅ£ie, eliminând aproximativ 25 de produse, după ce a tras linie ÅŸi a văzut că nu mai sunt rentabile dacă se plăteÅŸte taxa clawback pentru ele. O surpriză ar fi ÅŸi intrarea în top cinci a producătorului italian de soluÅ£ii perfuzabile Infomed Fluids, parte din vechea fabrică de stat Sicomed.
De altfel, majoritatea multinaÅ£ionalelor prezente în Å£ară au cumpărat vechi fabrici de medicamente deÅ£inute de stat. Polipharma, Laropharm ÅŸi doi dintre producătorii de medicamente naturiste din România sunt excepÅ£ii de la regulă, ei construind facilităţi de producÅ£ie de la zero.
Sigur, pentru o companie multinaÅ£ională dornică de extindere, fabrica GSK de la BraÅŸov ar fi o achiziÅ£ie bună, însă starea în care se regăseÅŸte piaÅ£a farmaceutică locală , taie din optimism. Dacă în 2006 se fabricau în România pentru piaÅ£a domestică circa 315 milioane de cutii de medicamente, în 2011 această cifră s-a redus la 225 milioane, o scădere colosală, de aproape 30%. Estimativ, cifra de afaceri pierdută de producători români în acea perioadă este de circa 1,2 miliarde de lei, însemnând implicit ÅŸi pierderi pentru bugetul de stat la toate capitolele. 
Ne amintim totuÅŸi că acelaÅŸi lucru se spunea ÅŸi înainte de decizia fulger a GSK, iar impredictibilitatea pieÅ£ei nu este deloc atractivă pentru posibili noi investitori.
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.