Distribuitorii de utilitati ar putea plati o taxa catre primarii
Presedintele Traian Basescu a declarat, cu ocazia prezentarii raportului de activitate a Asociatiei Oraselor din Romania (AOR), ca sustine ideea introducerii unei taxe pe care distribuitorii de energie electrica si gaze sa o plateasca primariilor pentru ca utilizeaza terenurile.
Declaratia a fost facuta la propunerea unor primari care i-au cerut presedintelui sa se implice in rezolvarea acestei probleme deoarece „nu este corect ca distribuitorii sa nu plateasca nimic catre administratiile locale desi in fiecare zi sparg strada pentru a pune conducte”.
?
„Au mai existat dezbateri pe acest subiect, problema fiind ridicata mai ales de catre primari, dar acest lucru va duce cresterea pretului la energie si la gaze. Sigur, cresterea de pret ar fi infima la cantitatea care se tranziteaza pe infrastructurile de transport care ocupa terenurile comunitatilor”, a declarat Basescu. Seful statului a atras atentia ca distribuitorii de gaze si de energie electrica sunt protejati intr-o maniera excesiva. „Nimeni nu ii intreaba cum e, frate, cand iei energie electrica cu 24 dolari de la Hidroelectrica si o vinzi cu 87 dolari, si nici macar nu platesti taxa de tranzit. Nu poti sa afectezi interesele distribuitorilor de gaze si de energie electrica. Ei sunt protejati, fac parte din flora si fauna protejata in economia romaneasca. Sunt mai ceva decat rezervatiile naturale. Si capra neagra este mai putin protejata decat ei”, a aratat presedintele.
Totodata, Traian Basescu considera ca primariile sunt indreptatite sa puna o taxa pentru distributie cu atat mai mult cu cat infrastructura si parcurile sunt distruse ca urmare a lucrarilor efectuate de aceste societati.
?
Presedintele le-a promis primarilor ca ii va sprijini in demersul pentru introducerea acestei taxe, dar ca asteapta solicitari scrise din partea edililor.
?
Introducerea unei „taxe pe kilometrul de conducta’ este o initiativa lansata in 2006 de secretarul de stat din Ministerul Administratiei si Internelor, Mircea Nicu Toader. Initial, aceasta taxa urma sa fie perceputa doar distribuitorilor de gaze naturale si ar fi trebuit sa intre in vigoare in martie 2007. Decizia privind noua taxa a fost insa amanata.
?
Pretul energiei va creste
?
Pretul energiei ar putea creste substantial daca autoritatile vor obliga distribuitorii sa achite taxe pentru retelele de distributie si transport care tranziteaza terenurile publice, afirma reprezentantii companiilor din domeniu.
„Daca se vor pune taxe aceste costuri, vor fi recunoscute in tariful de transport de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei. Iar odata cu majorarea tarifului de transport, va creste si pretul energiei la consumatorii finali”, a afirmat directorul general al Transelectrica, Stelian Gal.
La randul sau, directorul general al Electrica, Nicolae Coroiu, sustine ca nu stie de existenta unor astfel de intentii, dar daca vor fi taxe conform legii, atunci ele trebuie platite.
Reprezentantii CEZ Romania, actionarul majoritar al filialei Electrica Oltenia, sustin ca aplicarea unor astfel de taxe va fi in defavoarea cetateanului. „Astfel de taxe inseamna costuri necontrolabile, fiind recunoscute de catre reglementator in determinarea costurilor de distributie. Prin urmare, orice taxa se regaseste in tariful de distributie ca si cost pentru operatorul de distributie. Marirea tarifului de distributie duce la cresterea pretului la consumatorul final”, sustin reprezentantii companiei.
?
?