Distrugerea unui unicat
Numai cine nu vrea sa fie brasovean si cu sufletul nu stie unde se afla in urbea noastra Palatul Stirbei, fost palatul Pionierilor, fost palatul Copiilor.
Dar ce a tot fost conteaza mai putin in momentul de fata, pentru ca a aparut, postrevolutionar si din neguri occidentale, un urmas de-al lui Stirbei, cu pretentii la retrocedare, a stiut pe unde sa zambeasca si pe unde sa scoata sabia, si uite ca a ajuns sa stapaneasca palatul.
Insa lui nu i-a trebuit palatul, ci avea nevoie de bani. Asa ca l-a vandut.
A vrut sa-l cumpere Cancescu, in calitatea sa oficiala, pentru municipiul Brasov, dar pana sa scoata niste bete din roate a sarit altul cu „firfireii” si i l-a umflat de sub nas. Aceasta cu toate ca, in relatia cu reimproprietaritul , avea dreptul de preemtiune, cum era stipulat in actul de retrocedare.
Si astfel a ajuns proprietar binecunoscutul rege al asfalturilor brasovene de proasta calitate domnul Butuza, omul de pe stema Vektrei si mare prieten – de cand cu trocul „lasa-ma sa asfaltez eu ca-ti fac vila frumusica unde vrei tu” – cu dragul nostru primar Scripcaru Georgel.
Toate astea nu ar fi nimic, sau poate un biet fleac, cladirea propriu-zisa nefiind cine stie ce mare scofala in comparatie cu alte monumente arhitectonice, cu toate ca isi are si ea valoarea ei. Ce este mai dureros e faptul ca Butuza, noul proprietar inca de acum trei ani, s-a pus pe ciopartit unicul parc dendrologic din tara, aflat in incinta domeniului si sub ingrijirea universitarilor silvici brasoveni.
Acest parc unicat nu numai ca prezenta studentilor de la silvicultura un pretios material didactic, dar era un minunat colt de natura pentru plimbarile brasovenilor, cu zecile de specii de arbori si arboret, frumos etichetate si cu explicatiile necesare. Si pentru acest colt de natura l-a vrut Cancescu pentru oras.
Dar Butuza, proprietar si de elicopter – vedeti cum se scot din asfalt negru bani albi? – nu avea unde ateriza ca sa isi ia prietenul drag, adica pe Scripcaru, la plinbare, caci in vazduh pui mai usor la cale afacerile decat pe pamantul calcat de atatia netrebnici. Asa ca a inceput sa taie arborii parcului dendrologic, ca de!, erau pe proprietatea lui.
De aceea presedintele Consiliului Judetean, Aristotel Cancescu, a facut o plangere in justitie, in care cere anularea actului de vanzare, tocmai bazandu-se pe dreptul de preemtiune. Si este bine asa, caci, in caz de castigare a procesului, va fi redat Brasovului acel colt de natura pe care l-am descris mai sus.
Si, cu timpul, studentii de la Silvicultura vor drege ceea ce a stricat barda unui necioplit.
Dan Bota