DIVINITATILE IERNII: Circovii si Filipii de iarna
Sfarsitul lunii ianuarie este plin de sarbatori care se tin pentru divinitati meteorologice, deosebit de periculoase, cum ar fi „fulgeratoarele”. Acestea sunt de temut pentru ca aduc trasnete, fulgere, grindina, boli, foc si lupi.
Pe data de 16-18 ianuarie sunt, asadar, zilele circovilor de iarna, iar pe data de 29-31 ianuarie, cele ale Filipilor de iarna. Acestea sunt, insa, zeitati in legatura cu care nu s-au pastrat foarte multe credinte.
Filipii de iarna sunt tinuti in special de femei, tanara nevasta primind „Filipii” de la soacra sa.
Sarbatoarea este tinuta in primul rand in casele de pastori sau de catre taranii care au vite. Totusi, sarbatoarea este bine sa fie tinuta oricum, pentru ca lupii provoaca pagube mari. Din acest punct de vedere este mai temut decat ursul, pentru ca omoara intotdeauna mai mult decat mananca.
In consecinta, cu timpul, aceste sarbatori au devenit obiceiuri prin care omul se fereste de paguba,in general.
Sarbatoarea e respectata si de cei care se indeletnicesc cu munca lemnului, crezand ca astfel vor avea mai mult de lucru. Se mai spune ca daca un gospodar nu respecta sarbatoarea va avea pagube in recolte,ce vor fi distruse de pasarile cerului,va ramane fara pasarile din curte pe care le vor manca hultanii.
E bine ca in aceste zile sa se atarne la hornul casei o secure sau o unealta pentru ca astfel sa fie uitate vitele si oile de catre dihanii.
Femeile mai lipesc gura sobei cu lut,ca sa se lege si gura lupilor. Singura lucrare ingaduita si chiar recomandata in aceste zile este spalatul rufelor cu apa clocotita, caci numai astfel se poate opari, prin empatie, gura lupului.
Daca in aceasta perioada calendaristica este luna plina, adica cer senin, vara va fi numai buna, cu timp cald, cu ploi la timpul lor, fara vanturi puternice, iar anul va fi deosebit de rodnic.
In cazul in care in care nu va fi frig tare, cerul va fi senin ziua, inseamna ca vara va fi manoasa, cu multe cirese si visine, iar anul bun pentru stupari cu multa miere si roiuri multe.
In ziua de Filipi nu se lucreaza, nu se matura si mai ales nu se da gunoiul si cenusa afara din casa. Corbii vor scormoni in cenusa, vor lua jarul in cioc si vor aprinde casa si acareturile cu el. De va fi scos gunoiul din casa, peste noapte lupoaica va scormoni in el si gasindu-l bogat in resturi de mancare se va inmulti si va avea barlog pe langa casa unde va face stricaciuni in animale.