Dizolvarea României? Pierderi semnificative de populaţie până în 2050

Dizolvarea României? Pierderi semnificative de populaţie până în 2050

0 720
Deja 3,5 milioane dintre ctăţenii români locuiesc în străinătate, ceea ce ne poziÅ£ionează pe locul doi în lume după China între ţările exportoare de forţă de muncă, potrivit unui raport al OECD. Dacă asta vi se pare grav, un alt raport, ONU, de data asta, relevă un fapt ÅŸi mai complicat pentru viitorul ţării. Până în 2050, România va pierde 15% din locuitori, în condiÅ£iile în care populaÅ£ia Pământului va creÅŸte de la 7,2 miliarde de oameni, acum, la circa 9,6 miliarde în 2050.
De fapt, mai toate ţările estice au aceeaÅŸi soartă, alături de noi în lista ONU fiind ÅŸi Belarus, Bulgaria, CroaÅ£ia, Georgia, Letonia, Lituania, Republica Moldova, Rusia, Serbia ÅŸi Ucraina.  Cum vine asta? Nivel scăzut de trai, sistem de sănătate precar, îmbătrânire rapidă a populaÅ£iei ÅŸi din cauza emigraÅ£iei masive. Oricum nici continentul nu stă prea bine, dar scăderea populaÅ£iei la nivel european e mai lentă, de 14% până în 2100.
Pe ultimele date disponibile, în 2011, 310.000 de români au emigrat în special către Germania, Italia ÅŸi Spania, urmaÅ£i de polonezi, care au, însă ca principale destinaÅ£ii Marea Britanie ÅŸi Germania. Ambele ţări, cu mobilitate masivă a populaÅ£iei în interiorul UE, ceea ce a ÅŸi declanÅŸat scandaluri în ţările Å£intă, sunt însă depăşite de China, care a pierdut 529.000 de locuitori (dacă cifra asta se poate numi pierdere la o populaÅ£ie de 1,2 miliarde).
Conform raportului OECD, China a fost depăşită într-un singur an, 2007, cel în care România a fost primită în Uniunea Europeană, când de parcă aveau deja bagajele pregătite, au părăsit Å£ara 549.000 de cetăţeni români, ceva mai mult de 2,5% din populaÅ£ie. Acum, însă, lucrurile s-au sucit.
Cu economiile ÅŸchioape din cauza crizei, nici Italia ÅŸi nici Spania nu prea mai pot oferi bunăstarea căutată, iar o parte dintre emigranÅ£i revin acasă, ceea ce creează alte probleme, unii îngroÅŸând numărul de ÅŸomeri, iar situaÅ£ia se repetă ÅŸi în Polonia, Lituania ÅŸi Bulgaria.
Chiar dacă în ultimii doi ani, Germania a fost principala destinaÅ£ie a românilor plecaÅ£i din Å£ară, cu 97.000 de persoane în 2011, cele mai mari comunităţi româneÅŸti continuă să fie în Italia, aproape un milion de oameni ÅŸi Spania, ci 896.000.
În Germania trăiesc aproape 400.000 de cetăţeni de origine română, în vreme ce în Marea Britanie – unde au apărut în ultimul timp mari scandaluri legate de emigranÅ£ii români, comunitatea numără doar 79.000 de persoane.
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.