DNA a dispus arestarea sefului de la 2:15 !
Incredibil – arestari la varful Politiei. Batalia pentru Serviciul Secret din Ministerul de interne, vestita UM 0215 nu s-a incheiat in momentul in care a fost numnit un sef de catre ministru Dan Nica, ba mai mult face victima. Batalia a continuat cu intrarea in lupta a „unitatii speciale” de lupta – DNA. Seful Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna (DGIPI), Cornel Serban, si seful Diviziei de Operatiuni din Directia Generala Anticoruptie, Petre Pitcovici, au fost audiati, marti seara, de procurorii anticoruptie, pentru o fapta comisa in 2008 potrivit unor surse judiciare.
Sursele citate au declarat ca Serban si Pitcovici, alaturi de alte patru persoane, sunt vizati intr-un dosar, pentru trafic de influenta.
In 2 saptamani totul pregatit de DNA
Ministrul Administratiei si Internelor, Dan Nica, anunta, in 15 martie, numirea lui Ilie Cornel Serban la conducerea Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna (DGIPI). Decizia de numire a lui Cornel Serban la conducerea DGIPI a fost semnata de premierul Emil Boc in 16 martie.
Comisarul sef Ilie Cornel Serban a asigurat, din 15 februarie, interimatul la conducerea Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna. Inainte de a fi desemnat interimar la sefia DGIPI, comisarul sef Ilie Cornel Serban a coordonat activitatea Directiei.
24 martie a.c. anchetatorii au descins la biroul sefului DGIPI Cornel Serban, de unde au ridicat mai multe bunuri, au precizat sursele citate. A urmat o invitatie la DNA si audieri de mai multe ore, cu o surpriza, procurorii cer arestare pentru 24 de ore.
Favorizare infractor
Seful DGIPI Cornel Serban si Petre Pitcovici au fost retinuti de procurori, fiind acuzati de favorizarea infractorului pentru ca ar fi incercat sa intervina intr-un dosar de abuz in serviciu in care erau implicati rectorul Universitatii Agronomice din Bucuresti Ioan Alecu si un om de afaceri.
Surse apropiate anchetei in cazul sefului DGIPI Cornel Serban si a seful Diviziei de Operatiuni din Directia Generala Anticoruptie, Petre Pitcovici, au declarat, marti seara, in exclusivitate pentru MEDIAFAX, ca acestia au primit ordonante de retinere pentru 24 de ore, intr-un dosar creat in urma denuntului unui angajat din Directia Nationala Anticoruptie (DNA).
Porivit surselor citate, initial DNA a inceput urmarirea penala in cazul lui Serban si Pitcovici pentru infractiunea de luare de mita, dar, ulterior, procurorii anticoruptie au schimbat incadrarea juridica in cea de favorizare a infractorului.
Cei pe care Serban si Pitcovici ar fi incercat sa ii favorizeze sunt un om de afaceri si rectorul Universitatii de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara Bucuresti, Ioan Alecu, acuzati de DNA intr-un dosar separat de abuz in serviciu, sustin sursele citate.
Potrivit acestor surse, ofiterul care a facut denuntul la DNA a aratat ca a fost o perioada coleg de birou la Crima Organizata cu Serban si Pitcovici, iar acestia l-au contactat si i-au sugerat sa ii ajute pe cei doi, promitand in schimb diverse foloase materiale.
Aceleasi surse precizeaza ca inca nu s-a putut dovedi daca ofiterul a primit foloasele materiale promise, lucru care ar reiesi si din interceptarile telefonice.
In cazul in care ar fi acceptat targul propus de Serban si Pitcovici, ofiterul ar fi trebui sa dea o solutie de neincepere a urmaririi penale (NUP) in dosarul de abuz in serviciu in care sunt cercetati Ioan Alecu si omul de afaceri.
Potrivit surselor citate, marti, procurorii DNA i-au pus sub invinuire si pe soferul lui Cornel Serban, precum si pe un apropiat al omului de afaceri.
Procurorii au emis, marti seara, ordonante de retinere pe o perioada de 24 de ore pentru Cornel Serban si Petre Pitcovici.
Droguri din Venezuela
Petre Pitcovici a fost vizat, in 2005, intr-un caz privind presupusa disparitie a sase kilograme de cocaina, cunoscut ca „afacerea Venezuela.
In acest caz, un fost agent sub acoperire, Petre Dumitrescu, folosit in afacerea cu droguri din Venezuela, acuza intr-o plangere penala, musamalizarea acestui caz, operatiunea in care ar fi disparut sase kilograme de cocaina fiind autorizata de procurorul Flavius Craznic, care ulterior a devenit consilier al ministrului Justitiei.
Dumitrescu a facut mai multe sesizari procurorilor Parchetului National Anticoruptie (devenit DNA), Parchetului Curtii de Apel Bucuresti si Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie cu privire la presupusa disparitie a unor droguri introduse in tara ca livrari supravegheate. PNA si Parchetul Curtii de Apel i-au raspuns ca sustinerile lui nu se confirma. Biroul de presa al Ministerului Public informa atunci, printr-un comunicat, faptul ca, prin ordonanta 267/P/2005 din 14 iulie 2005, s-a dispus neinceperea urmaririi penale fata de procurorul Flavius Craznic, constatandu-se ca acesta nu a comis nici o fapta prevazuta de legea penala in cazul privind afacerea Venezuela.
Ulterior, procurorii instantei supreme i-au transmis rezolutia de neinceperea urmariri penale fata de procurorul Flavius Craznic si de continuare a cercetarilor fata de politistii Petre Pitcovici si Sorin Marius Bosgan.
Inspectoratul General al Politiei Romane arata ca Directia Generala Antidrog a demarat o ancheta interna pentru verificarea acuzatiilor privind presupusa disparitie a sase kilograme de cocaina lansate la adresa unor politisti antidrog. Potrivit Politiei Romane, din primele verificari a rezultat ca toate activitatile in acest caz s-au realizat conform legislatiei interne si internationale, sub supravegherea si cu autorizarea Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie – Sectia de Combatere a Criminalitatii Organizate si Antidrog, acuzatiile aduse fiind nefondate.
Dumitrescu sustinea ca a adus drogurile in tara in decembrie 2002, incarcatura fiind preluata de politistii de la antidrog de pe aeroportul Otopeni. Drogurile nu au mai fost insa gasite. Cateva luni mai tarziu, Dumitrescu a fost acuzat de trafic de droguri, fiind prins cand incerca sa introduca in tara 5.000 de pastile de ecstasy.
In 18 iulie 2003, Dumitrescu a fost arestat preventiv de Tribunalul Bucuresti, sub acuzatiile de trafic de droguri. El a fost eliberat in mai 2005.
Audierile s-au prelungit pana in noapte tarziu culminand cu arestarea celor anchetati.
Potrivit unor surse judiciare, miercuri, in jurul orei 12.00, procurorii DNA vor relua audierile, dupa care ii vor duce pe Serban si Pitcovici la instanta suprema, cu propunere de arestare preventiva.