DNA lucreaza la greu – Liviu Dragnea si Dosarul referendumului impins in Justitie!
Refluxul dosarelor presupuse a fi opera lui Traian Basescu, ca rasplata a celei de a doua "descalicari" a ajuns si la PSD. Vicepremierul Liviu Dragnea a fost trimis în judecată, alături de alte 74 de persoane, de procurorii DirecÅ£iei NaÅ£ionale AnticorupÅ£ie, în dosarul privind fraudarea referendumului organizat anul trecut pentru demiterea preÅŸedintelui Traian Băsescu.
Potrivit unui comunicat al DNA transmis luni AGERPRES, Liviu Dragnea este acuzat de folosire a influenÅ£ei sau autorităţii de către o persoană care deÅ£ine o funcÅ£ie de conducere într-un partid, în scopul obÅ£inerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite. În rechizitoriu, procurorii au reÅ£inut că, în calitate de secretar general al unui partid, Liviu Dragnea, cu ocazia organizării ÅŸi desfăşurării referendumului din 29 iulie 2012, a uzat de influenÅ£a ÅŸi autoritatea sa în partid în scopul obÅ£inerii unor foloase nepatrimoniale de natură electorală, necuvenite, pentru alianÅ£a politică din care făcea parte formaÅ£iunea reprezentată de inculpat, ÅŸi anume îndeplinirea cvorumului de participare cu ajutorul voturilor obÅ£inute în alte condiÅ£ii decât cele legale.
Dosarul lui Liviu Dragnea, consuderat un dosar politic făcut împotriva celor 7,4 milioane de români care au votat la referendum pentru demiterea lui Traian Băsescu, cum era si firesc, a starnit nemultumirea liderilor USL
Victor Ponta: Dosarul lui Dragnea – un dosar politic făcut împotriva celor 7,4 milioane de români
"Este un dosar politic făcut împotriva celor 7,4 milioane de români care au votat la referendum, pentru demiterea lui Traian Băsescu, ÅŸtiam că aÅŸa se va întâmpla. De altfel, am fost ameninÅ£aÅ£i direct de Traian Băsescu – a spus foarte clar că vom avea dosare politice, pentru faptul că am organizat referendum ÅŸi am votat pentru demiterea sa", a declarat Ponta, într-o conferinţă de presă, la finalul Biroului Permanent NaÅ£ional al PSD.
Acesta a mai spus că a fost refuzat să fie audiat de procurorul Lucian Papici, cel care s-a ocupat de dosarul referendumului ÅŸi în care Liviu Dragnea a fost trimis în judecată. Potrivit lui Ponta, Papici "s-a temut astfel de demontarea unor acuzaÅ£ii politice".
"În faÅ£a instanÅ£ei o să prezint refuzul procurorului care a anchetat cazul de a ne audia pe cei care ÅŸtiam despre ce e vorba. N-am auzit niciodată după 1989 încoace să vrei să fii audiat, să vrei să fii pus sub acuzare. Åži eu am cerut oamenilor să voteze la referendum, ÅŸi Crin Antonescu a cerut ÅŸi toÅ£i ceilalÅ£i, de ce l-au luat doar pe Dragnea?
Dar solidaritatea noastră, a PSD, a USL, cu cei 7,4 milioane de români care au votat ÅŸi care sunt prigoniÅ£i politic de Traian Băsescu ÅŸi de cei care au rămas în Parchet este totală ÅŸi sunt convins că în instanţă, în faÅ£a judecătorilor, vom dovedi acest lucru. Domnul Dragnea n-a candidat la nimic la referendum ÅŸi domnul Papici a spus că a strâns voturi pentru USL. Eu sunt preÅŸedintele USL, alături de Crin Antonescu, deci a strâns pentru mine. Eu vreau să spun, ÅŸi el nu mă vrea. Sigur, l-ar fi deranjat să-i demontez acele acuzaÅ£ii strict politice", a spus liderul PSD.
Liviu Dragnea nu poate fi suspendat de Basescu
Premierul a subliniat că Liviu Dragnea nu poate fi suspendat de preÅŸedinte din funcÅ£iile deÅ£inute în Guvern pentru că, potrivit legii răspunderii ministeriale, nu este membru al Parlamentului ÅŸi nu este acuzat pentru fapte care au legătură cu activitatea de ministru.
"Nici vorbă (n.r. – să fie suspendat). Tehnic, conform legii răspunderii ministeriale, preÅŸedintele îi poate suspenda numai pe cei care sunt membri ai Parlamentului – domnul Dragnea nu este membru al Parlamentului – ÅŸi numai pentru fapte care au legătură cu activitatea de ministru. Domnul Dragnea anul trecut nu era ministru. Eventual poate să încerce să mă suspende pe mine că eram prim-ministru, dar n-a vrut Papici să mă audieze, să mă pună sub învinuire.
Nu înÅ£eleg de ce. Sunt exact la fel de vinovat ca Liviu Dragnea de faptul că am vrut să-l schimbăm pe Traian Băsescu. Îmi asum această responsabilitate ÅŸi mă ÅŸi mândresc cu ea. Åži cred că pentru România era mai bine dacă anul trecut se realiza acest lucru. (…)
Ar trebui să-i sancÅ£ionez pe toÅ£i cei 7,4 milioane de români care au votat? Ce facem, le luăm la toÅ£i funcÅ£iile, îi trimitem pe toÅ£i în închisoare doar pentru că au îndrăznit să vină la referendum să voteze împotriva lui Traian Băsescu.
E o idee paranoică să vrei să bagi în închisoare jumătate din populaÅ£ia ţării doar pentru că au îndrăznit să vină la referendum. Å¢ine de o paranoia pe care sincer mi-aÅŸ fi dorit ca după 1989 să nu o mai văd în România", a mai spus preÅŸedintele PSD. Victor Ponta s-a arătat convins că judecătorii vor demonta "acuzaÅ£iile strict politice" aduse lui Liviu Dragnea, precizând că personal preÅŸedintele i-a spus: "veÅ£i avea dosare penale".
"Cred că a zis-o ÅŸi în public, nu cred că e vreun secret: "trebuie să plătiÅ£i pentru că aÅ£i vrut să mă suspendaÅ£i'", a adăugat Ponta.
"Mie îmi fac alte dosare, fiecare cu dosarele lui, toÅ£i care am votat trebuie să avem câte un dosar pentru ceva", a adăugat liderul USL.
Crin Antonescu: Atât cât s-a comunicat public despre dosarul domnului Dragnea, eu sunt convins de nevinovăţia acestuia
"AcuzaÅ£ia, aÅŸa cum am auzit-o eu, nu cunosc conÅ£inutul dosarului, ÅŸi anume că domnul Dragnea a făcut eforturi pentru ca la referendum oamenii să iasă la vot, să mobilizeze pe căi politice, legale, mi se pare că este o acuzaÅ£ie care nu stă în picioare. Am spus de atunci că nu cunosc conÅ£inutul dosarului ÅŸi că nu am ce comenta în detaliu.
E foarte clar, a fost un referendum, au fost ÅŸapte milioane ÅŸi jumătate de oameni care au votat un lucru de care nu s-a Å£inut cont. A mai fost încă un milion aproape care a votat altceva.
A fost o prezenţă naturală. Eu nu am cunoÅŸtinţă de vreo încălcare a legii ÅŸi, atât cât s-a comunicat public în legătură cu acuzaÅ£iile din acest dosar, eu sunt convins de nevinovăţia domnului Dragnea, dar asta este poziÅ£ia mea", a afirmat liderul PNL.
El a adăugat că o eventuală demisie sau remaniere a lui Liviu Dragnea depinde de poziÅ£ia acestuia sau a premierului Victor Ponta, însă, în opinia sa, chiar dacă Liviu Dragnea îÅŸi menÅ£ine funcÅ£ia în Guvernul Ponta, acest lucru nu împiedică mersul justiÅ£iei.
"Noi am avut în persoana ministrului Relu Fenechiu, actual deputat, un om care avea un proces pe rol, care era trimis în judecată, care era membru al Guvernului. S-a dovedit că deÅŸi era ministru, asta nu a împiedicat cu nimic mersul justiÅ£iei ÅŸi, din punctul meu de vedere, acelaÅŸi criteriu este de aplicat ÅŸi în cazul domnului Dragnea, dar nu e decizia mea. Eventuala demisie a domnului Dragnea nu poate să fie decizia mea, nici decizia premierului nu poate să fie a mea", a mai spus Antonescu.