DNA s-a apucat de citit literatura stiintifica de dupa gratii

DNA s-a apucat de citit literatura stiintifica de dupa gratii

0 611

Implicarea profesorilor universitari in lucrarile scrise de diversi condamnati in timp ce se aflau dupa gratii a starnit deranj in doua ministere, la DNA, in presa si prin universitati. Ministrul Educatiei Adrian Curaj, tocmai a cerut Consiliului National al Rectorilor sa solicite universitatilor sa trimita, pana in 11 februarie, o analiza punctuala a cazurilor in care profesorii au dat recomandari pentru carti scrise de detinuti

Implicarea profesorilor universitari in lucrarile scrise de diversi condamnati in timp ce se aflau dupa gratii a starnit deranj in doua ministere, la DNA, in presa si prin universitati. Ministrul Educatiei Adrian Curaj, tocmai a cerut Consiliului National al Rectorilor sa solicite universitatilor sa trimita, pana in 11 februarie, o analiza punctuala a cazurilor in care profesorii au dat recomandari pentru carti scrise de detinuti.
Ministrul Justitiei. Raluca Pruna, a anuntat ca va propune guvernului ca printr-o ordonanta de urgenta sa fie abrogata dispozitia din lege care prevede ca detinutii care scriu lucrari stiintifice in puscarie beneficiaza de o reducere cu 30 de zile a pedepsei, pentru fiecare carte. Motivatia ministrului Justitie este ca fenomenul a scapat completamente de sub control, afirmatie confirmata de statistici.
La nivelul tarii, 188 de detinuti au scris si publicat peste 400 de carti in ultimii doi ani. Un ritm infernal, in conditiile in care, in perioada 2007 – 2010, la nivelul sistemului penitenciar din Romania s-a scris o singura lucrare pe an. DNA, in schimb, n-a mai asteptat derularea acestor proceduri si a anuntat ca a deschis dosar penal in cazul cartilor scrise de catre detinuti.
Directia Nationala Anticoruptie va face verificari privind favorizarea faptuitorului in dosare care ii vizeaza pe profesorii universitari care au coordonat sau validat lucrarile, reprezentantii edicopos eminescuturilor care le-au publicat si functionari ai Administratiei Nationale a Penitenciarelor care au propus eliberarea. Scandalul a pornit dupa ce, pe siteul aceleiasi administratii, a aparut o lista cu numele profesorilor care si-au dat aviz pentru lucrari stiintifice ale unor detinuti.
Pe lista se regasesc, din Brasov, opt profesori de la Universitatea Transilvania si patru de la facultati private. Universitarii brasoveniu au avizat caracterul stiintific al unor lucrari semnate de detinuti condamnati pentru infractiune diverse: de la inselaciune trafic de droguri, trafic de influenta, abuz in serviciu, luare de mita; coruptie si chiar omor calificat.
Desi alte universitati din tara au dispus anchete interne in acest cazuri, rectorul Universitatii Transilvania le-a luat apararea colegilor sai, precizand ca implicarea acestora a fost minimala. Potrivit profesorului Ioan Abrudan, universitarii de la Transilvania nu au facut decat sa avizeze caracterul stiintific al lucrarilor, la solicitarea penitenciarelor, fara sa aiba de-a face cu validarea scrierilor respective.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.