Doar o treime din salariatii sistemului sanitar nu vor pleca din tara
Peste 70 la suta dintre salariatii sistemului sanitar romanesc intentioneaza sa plece la munca in strainatate, insa 36,8 la suta dintre acestia au diferite impedimente legate de familie, releva studiul „Tendinta de migrare a personalului din sistemul sanitar”, realizat de Federatia ‘Solidaritatea Sanitara’ din Romania. In aceste conditii poate fi luat in considerare faptul ca 30 la suta dintre salariati intentioneaza sa plece la munca in strainatate, facand deja demersuri in acest sens sau urmand sa le faca. „Chiar daca asta nu inseamna ca toti cei 30 la suta vor pleca efectiv la munca in strainatate, putand surveni diferite motive care sa anuleze aceasta intentie, procentul poate fi considerat ingrijorator, putand afecta sistemul in ansamblul sau. In acest sens este relevant faptul ca 67,2 la suta dintre repondenti resimt o scadere a calitatii serviciilor medicale datorita migratiei”, releva studiul mentionat.
In acelasi timp, faptul ca zona nehotaratilor este formata de circa 40 la suta dintre salariati arata o dependenta a amplorii acestui fenomen in special de conditiile oferite in tara, deoarece conditiile oferite sunt aceleasi, deci factorii de tip pull actioneaza constant.
„Sintetizand, nu toti cei care intentioneaza sa plece o vor face efectiv dar, in acelasi timp, vor fi si situatii in care vor lua decizia de a pleca dintre cei care pot fi incadrati in categoria nehotaratilor”, se arata in studiu.
Salariile si conditiile dificile din tara – determinante pentru decizia de parasire a Romaniei
Analiza factorilor care stau la baza migratiei personalului din sistem indica un relativ echilibru intre atractia exercitata de tarile de destinatie si determinarea salariatilor sa plece de conditiile din tara.
Astfel, 30,4 la suta dintre repondenti sunt atrasi de salariile mai mari din Occident. In cazul acestei categorii putem vorbi atat de stabilirea unui anumit standard de viata, anumitor idealuri, mulate pe nivelul de castiguri existente in Occident. „Decizia finala de a pleca depinde in mare masura de eliminarea sau atenuarea motivelor care impiedica migratia, iar cea de a ramane de o eventuala crestere a salariilor pana la un nivel acceptabil. Acest factor actioneaza in mod constant si isi va pastra efectul atat timp cat vor exista diferentele foarte mari intre salarii. Putem considera ca pentru aceasta categorie de salariati nu au efect masurile politice pe termen scurt, intentia de a pleca ramanand relativ constanta”, se mai arata in studiu.
In acelasi timp, 34,8 la suta dintre respondenti resimt presiunea exercitata de conditiile din tara care ii determina sa ia in considerare posibilitatea plecarii, principalii factori fiind nemultumirea fata de starea materiala actuala (17,6 la suta), nevoile legate de intretinerea familiei (10,8 la suta) si nevoia achitarii datoriilor (6,4 la suta).
In cazul acestei categorii decizia privind migratia depinde intr-o foarte mare masura de masurile politice si administrative pe termen scurt care pot interveni in a creste numarul celor care pleaca. Avand in vedere faptul ca decizia reducerii salariilor cu 25 la suta a determinat, in intervalul dintre adoptarea ei si exercitarea efectelor, o crestere considerabila a intentiilor demersurilor salariatilor din sistemul sanitar de a migra, este de asteptat ca producerea efectelor, respectiv scaderea efectiva a salariilor incepand cu luna august, sa conduca la o crestere si mai mare a intentiei de plecare si a plecarilor efective.
Potrivit studiului, stresul la locul de munca legat de lispurile materiale din sistem si de relatiile tensionate cu pacientii ivite in special pe fondul acestor lipsuri perturba in mod semnificativ activitatea sistemului sanitar si poate interveni in determinarea salariatilor sa ia decizia de a pleca la munca in strainatate.
Avand in vedere studiile similare desfasurate in Occident si studiile noastre anterioare, realizatorii studiului arata ca ca modelul principal de analiza a migratiei personalului medical trebuie structurat pe doua tipuri de factori, respectiv pe factorii de tip push, adica factorii care ii imping, determina, pe salariatii din sistemul sanitar romanesc sa plece la munca in strainatate si factorii de tip pull – reprezentati de factorii ce actioneaza din tarile de destinatie, atragand persoanlul sa migreze in acele tari.
Studiul face parte dintr-un program mai amplu de cercetare pe tema migratiei personalului medical desfasurat in ultimii patru ani de Federatia “Solidaritatea Sanitara’ din Romania in cadrul Centrului de Cercetare Sociala <
Aceasta cercetare este parte a proiectului Formare profesionala continua pentru personalul medical – Cresterea calitatii serviciilor din sistemul sanitar prin instruirea si formarea profesionala a personalului medical, managerilor si celorlalte categorii de personal din sistem, din Regiunea Sud-Est, proiect cofinantat de Fondul Social European prin intermediul Programului Operational Sectorial Dezvoltare Resurse Umane.