Doar Sectorul bancar este vinovat de criza in care ne afundam?

Doar Sectorul bancar este vinovat de criza in care ne afundam?

0 237
O declaratie de la varful Ministerului Finantelor Publice atrage atentia asupra unor asa zis cauze ale blocajului economic, asta ca sa nu spunem o inexplicabila accentuare a crizei. Este pentru prima data cand de la acest nivel se spune cu subiect si predicat ca Sectorul bancar are influenta cea mai mare in scadereaa incasarilor la Bugetul de stat din impozitul pe profit in 2013.
"Nu avem inca datele finale la cinci luni, dar se mentine scaderea la incasarile din impozitul pe profit. Influenta cea mai mare la neincasarea impozitului pe profit o are sectorul bancar, in sensul ca impozitul pe profit platit de sectorul bancar este foarte redus, pentru ca sistemul bancar a beneficiat de anumite prevederi legislative astfel incat sa isi introduca pe costuri creditele neperformante. Aceasta a avut un efect puternic in profiturile lor si in impozitul pe care l-au platit", a declarat ministrul Finantelor Publice, Daniel Chitoiu, intr-un interviu acordat Agerpres.
Conform datelor Ministerului Finantelor pe primele patru luni din 2013, incasarile din impozitul pe profit reprezinta 7,7% din veniturile totale ale Bugetului de stat si s-ai cifrat la 5,008 miliarde lei, in scadere cu 179,3 milioane lei (minus 3,5%) fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Ministrul mai arata ca profiturile bancilor s-au redus pentru ca acestea s-au limitat in ultimii ani de zile sa nu mai finanteze economia, ci sa astepte si sa cumpere titluri de stat ca sa nu aiba niciun risc. "Bineinteles ca profiturile obtinute din diferenta de dobanda sunt foarte mici, mai bine ar cauta solutii sa finanteze economia, sa castige mai mult si atunci si profiturile lor vor fi mai mari si impozitele platite la stat la fel, mai mari", a mai spus ministrul Finantelor.
Practic se confirma ca pe langa lipsa incasarilor la Buget, din impozitul pe profit de la banci si lipsa altor venituri. Asta datorita majorarii blocajul din economie prin stoparea finantarii de catre sistemul bancar a firmelor si persoanelor fizice, bancile preferand sa castige doar de la Guvern, un guvern care tot rostogoleste datoriile facute in Regimul Basescu.
Nu discutam capacitatea ministrului de a face ceva din pozitia in care se afla. Au facut-o altii. Dar nu putem recunoaste faptul criticat de tot mai multa lume, ca Clanul Rusanu nu conduce doar PNL ci si sectoare intregi din economia nationala. Finii sunt peste tot in punctele cheie: minister, ANAF etc. Nu stim de ce nu se sesizeaza asta presedintele liberal Crin Antonescu, pentru ca de la Bogdan Olteanu, plasat la BNR, pana Vosganian, numai de liberali da romanul, acestia fiind in pozitiile cheie ale economiei romanesti. Mai rau este ca nu se vede ca ar face ceva care se ne ofere sperante.
Nu numai bancile fac astea, ci toate firmele multinationale. Banii, atatia cat sunt, continua sa fie dedicati, acestia ajungand doar unde trebuie, prin achizitii trucate, salarii imense la sefii de agentii, regii si societati nationale, chiar spalari de bani si evaziune fiscala pentru oamenii puterii. Este clar ca la ANAF se doarme (nici macar oamenii lui Blejnar nu au fost schimbati) iar cand vine vorba de schimbarile institutionale ne gasim tot la stadiu de …vorbe.
Lipsa unei Strategii, indiferent ca este liberala, social-democrata sau a USL, se simte. Solutia nu este taierea investitiilor locale sau centrale, a angajarilor, stoparea accesarii fondurilor europene, amanarea unor masuri etc, pentru ca banii la buget nu vin singuri.
La situatia dezastruoasa din Economie se adauga cea din Sanatate, din administratia publica (aici se recunoaste falimenul unor primarii si consilii judetene) si ca un corolar cea din Justitie. Toate acestea in conditiile in care USL, printr-un vot masiv anti Basescu si-a asigurat cea mai puternica majoritate din ultimele doua decenii in Parlamentul Romaniei si dupa atatea luni, nu vedem nimic inafara de vorbe si multe promisiuni.
 
Vlad T.
 
PS
In ultimul timp bancile au inceput sa concureze Posta prin incasarea la ghiseu a facturilor de utilitati. Unele banci au diversificat si mai mult, astfel ca incaseaza si pentru administratia publica taxe si impozite, ori s-au modernizat – au si automate pentru incasare in interior.  Desigur accesul la plata pe automat se face dupa ce s-au schimbat, la coada, banii potriviti. Daca BNR lasa bancile sa presteze asa ceva, atunci sa lase si Posta si alte firme sa ofere credite, cu conditia sa le restrictioneze acestora  creditarea directa a guvernului Romaniei!  

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.