Doctoranzi pe bani europeni la Universitatea Transilvania
130 de doctoranzi si 50 de post doctoranzi ai Universitatii Transilvania si-au dezvoltat tezele de cercetare in domenii importante cu ajutorul unor proiecte cu fonduri europene. Pe langa burse de doctorat decente si ateliere, facilitatile au inclus si stagii de cercetare in strainatate
130 de doctoranzi si 50 de post doctoranzi ai Universitatii Transilvania si-au dezvoltat tezele de cercetare in domenii importante cu ajutorul unor proiecte cu fonduri europene. Pe langa burse de doctorat decente si ateliere, facilitatile au inclus si stagii de cercetare in strainatate. In premiera pentru Romania, teza de doctorat a unui cercetator din Brasov a reusit sa includa tara noastra in strategia europeana privind schimbarile climatice.
In total, din 2009 pina in prezent circa 300 de doctoranzi ai Universitatii Transilvania din Brasov au participat la proiecte cu fonduri europene prin care si-au elaborat tezele de doctorat. Cele mai recente s-au incheiat cu 130 de doctoranzi si 50 de postdoctoranzi care pe linga bursele de 1800 de lei au beneficiat din partea Uniunii Europene de bani pentru materiale dar mai ales de stagii de cercetare in strainatate.
Domeniile in care si-au elaborat cercetarile sunt variate.
Teza de doctorat pe domeniul Silviculturii a fost cea care a adus beneficii atit cercetatorului cit si tarii noastre. Potrivit Ecaterinei Nicoleta Chisnoi- cercetator specializat pe genetica forestiera UNIT BV, este pentru prima data cand Romania raporteaza si date climatice si mai exact date climatice coroborate cu date fenologice ceea ce contribuie la strategia europeana privind abordarea schimbarilor climatice.
Primele prognoze ale cercetatorilor in domeniul schimbarilor climatice arata ca in vestul tarii in circa 50 de ani vom avea dune de nisip.
Studiile si raportarile se vor face la Centrul Comun de Cercetare al Comisiei Europene din Italia acolo este filiala de la Bruxelles a Comisiei Europene pe Paduri .
Vifor Rotar