Doi ani la mititica pentru SOV

Doi ani la mititica pentru SOV

0 300

Tatal FNI a fost condamnat in dosarul BID de catre instanta Judecatoriei sectorului 1 Bucuresti. Doi ani de inchisoare cu executare si plata a 150.000 de lei cheltuieli judiciare catre stat, un chilipir avand in vedere ca, in 2006, averea lui Vantu a fost estimata la 900 milioane euro. Acestea sunt sanctiunile pe care le-a primit Sorin Ovidiu Vantu in dosarul privind constituirea Bancii de Investitii si Dezvoltare.


Intrebarea este cat va executa SOV din aceasta pedeapsa. Probabil ca nici macar o zi.


Vantu a fost condamnat pentru infractiunea de uz de fals, intrucat cea de fals in declaratii s-a prescris. De asemenea, instanta a dispus anularea tuturor actelor considerate false in constituirea BID si care ar fi avut efecte juridice.


Sentinta poate fi atacata cu apel in termen de zece zile.


In 10 ianuarie, instanta hotarase schimbarea incadrarii juridice a faptelor comise de Vantu, scotand acuzatia de forma continuata a infractiunilor de fals in declaratii si uz de fals in declaratii. Dosarul s-a reintors la Judecatoria sectorului 1 dupa ce, incepand din luna septembrie a anului trecut, a trecut pe la mai multe instante, inclusiv la Inalta Curte de Casatie si Justitie, din cauza invocarii unei exceptii de neconstitutionalitate ridicate de avocatii omului de afaceri.


In dosarul BID, Sorin Ovidiu Vantu fusese acuzat de fals in declaratii si uz de fals intrucat, pentru a dobandi calitatea de actionar majoritar, in momentul constituirii bancii, ar fi declarat in fals ca sumele aduse drept aport la capitalul social sunt venituri personale si nu credit, contrar prevederilor Legii 58/1998 privind activitatea bancara. Potrivit anchetatorilor, Vantu ar fi declarat ca va contribui cu banii lui la capitalul acestei banci, dar ar fi folosit sume pe care i le-ar fi pus la dispozitie Nicolae Popa. In cadrul audierii sale in acest proces, Vantu a declarat ca nu s-a preocupat foarte tare de modul in care a fost depusa documentatia pentru infiintarea acestei banci. Omul de afaceri sustinea ca, pentru el, cei zece milioane de dolari investiti in BID reprezentau o suma mult prea mica, in contextul in care avea o cifra de afaceri de doua miliarde de dolari.

La randul sau, Ioana Maria Vlas – fostul administrator al SOV Invest si martor in dosar – a declarat ca nu stie nimic despre modul de constituire a BID, dar a sustinut ca Vantu nu a avut carnet de investitor la aceasta banca. Totodata, Vlas a declarat ca banii pentru constituirea BID au fost ai investitorilor FNI. Ea l-a acuzat pe Sorin Ovidiu Vantu ca a trimis ilegal cererile de rascumparare a banilor depusi la FNI pe carnetele lui Nicolae Popa, fostul director general al grupului de firme Gelsor, in conditiile in care omul de afaceri nu era titular al acestor acte. In iunie 2005, Vantu a fost condamnat de instanta Judecatoriei sectorului 1 Bucuresti la trei ani de inchisoare, iar omul de afaceri a facut apel, pe motiv ca in cauza nu au fost administrate toate probele. Magistratii Tribunalului Bucuresti au admis apelul si au decis rejudecarea dosarului.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.