Doi romani au cucerit pentru americani,prima victorie FORD in Raliul MONTE CARLO...

Doi romani au cucerit pentru americani,prima victorie FORD in Raliul MONTE CARLO !

0 771

Plecand de la ultima cursa de Formula 1 derulata la statul MONTE CARLO (Marele Premiu de Formula 1 al Principatului Monaco), castigata duminică de pilotul britanic Lewis Hamilton (Mercedes), sa ne reamintim de doi piloti romani care si-au inscris numele printre invingatori.

Petre Cristea poate fi socotit cel mai talentat si „galonat” automobilist roman de pana acum. Stralucirea participarilor sale internationale, trofeele castigate alcatuiesc un palmares de exceptie, ca si al lui Jean Calcianu, dar avand in plus victoria absoluta la Raliul Monte Carlo, obtinuta in 1936. Anul acesta s-au implinit 80 de ani de la realizarea acestei exceptionale performante!
Dar pentru marele constructor auto american Fordcare , iata,construieste acum la Craiova automobile si motoare performante Ford! a fost prima victorie a redutabilei marci , realizata in legendarul Raliu Monte Carlo, iar la 50 de ani de la acel eveniment, invitati de onoare ai concernului Ford au fost chiar membrii echipajului invingator in 1936: Petre Cristea-Ion Zamfirescu, sarbatoriti cu fast in capitala Principatului Monaco.
Cu harul sau recunoscut de ziarist auto, Petre Cristea,fondatorul revistei Autoturism a ACR – prima publicatie postbelica de specialitate auto – a scris despre acest moment in Almanahul Auto,scos de revista ACR acum 30 de ani. Iata, in continuare, aceasta interesanta poveste relatata de fostul mare campion,jurnalistul  Petre Cristea: „Dupa patru tentative nereusite in acest celebru Raliu acumulasem destula experienta ca sa stiu bine ce este de facut spre a avea sanse reale de victorie la cea de-a 5-a incercare, adica la editia din 1936. I-am expus planurile mele vechiului si bunului prieten Ion Zamfirescu, care participase si el la Raliul Monte Carlo, in 1933 si 1935.Fiind de acord, am pornit imediat la treaba, incepand pregatirile mecanice din luna octombrie 1935. Aceasta munca laborioasa si placuta a durat peste trei luni in locuri diferite:PETRE CRISTEA
a
) intr-o boxa secreta a Atelierelor firmei „Ford-Romania”, care ne-a dat tot concursul;
b) pe un platou asfaltat in perfecta stare, de pe actualul Bd.Marasti, in apropiere de Arcul de Triumf (in 1935 inca nu circulau tramvaie pe acolo). Aici am efectuat in total (la crapatul zorilor) de vreo 400 de ori proba finala programata in regulament, ce urma a se tine pe cheiul de beton al Portului Monaco, a doua zi dupa sosirea concurentilor. Aceasta proba, zisa „de maniabilitate si franare”, avea o valoare decisiva in stabilirea clasamentului general al Raliului 1936.
Intamplarea a facut ca succesul nostru la Monte Carlo sa constituie, in acelasi timp, si prima victorie Ford in acest renumit Raliu, care se desfasoara incepand din 1911 si reuneste concurenti din toata lumea.

 Afland ca dupa trecerea a 50 de ani suntem amandoi bine sanatosi, Ford a organizat impareuna cu” Automobile Club de Monaco”, sarbatorirea (cu ocazia Raliului Monte Carlo 1986) aniversarii a jumatate de secol de la PRIMA VICTORIE FORD in aceasta celebra cursa internationala.MONTE-CARLO
Astfel, in septembrie 1985 am primit de la Uzinele Ford-Europa, din Koln, si de la Automobile Club de Monaco, invitatia de a ne deplasa la Koln (RFG) si apoi la Monaco, ca sa fim prezenti la o manifestare de prestigiu pentru Romania si, evident, de mandrie pentru noi personal. Atat la deplasarea dus-intors cu avionul, cat si cheltuielile de drum, hotel-restaurant-benzina-garaj-taxe de autostrazi, au fost suportate de Uzinele Ford-Europa. Evident ca nu puteam refuza!
Dupa incheierea Raliului, in timpul Festivitatii de premiere, un oficiant ne-a invitat sa coboram in fata lojei oficiale, unde Printul domnitor Rainier al III-lea si urmasul sau, Printul Albert, au dorit sa ne stranga mana personal si sa ne felicite. Si pentru ca eram niste necunoscuti, spikerul a explicat celor aproape o mie de persoane prezente la Festivitate de ce eram noi acolo.

– Aveti ocazia sa-i vedeti pe cei doi romani care, in 1936, deci acum o jumatate de secol, spre surpriza generala, au castigat Raliul Monte Carlo cu o masina Ford V8, luand plecarea de la Atena, pe ruta cea mai dificila din acea vreme. Ei au fost invitati la aceasta aniversare a primei victorii Ford de catre Uzinele Ford-Europa si de Automobil Clubul Monegasc, in acest moment ei fiind felicitati de Printul Rainier III si de fiul sau, Printul Albert.petre-cristea
A urmat apoi un alt moment deosebit, in care au fost aureolati castigatorii Raliului Monte Carlo, Editia 1986: finlandezul Henry Toivonen si navigatorul sau, italo-americanul Sergio Cresto. Dupa coborarea invingatorilor de pe scena, din nou s-a petrecut un moment de mare emotie pentru mine si prietenul Zamfirescu. In acel moment, Maestrul de ceremonii al Raliului reincepe:
Dupa cum v-am instiintat azi-dimineata, am placerea sa va repet ca aici, intre noi, se afla si cei doi romani care au cauzat cea mai mare surpriza din istoria Raliului, castigand acum o jumatate de secol editia 1936, cu un Ford V8 de serie, pregatit special numai de ei doi la Bucuresti, prima victorie Ford la Monte Carlo!
Ne sculasem in picioare si multumeam aplauzelor care nu se mai terminau. In curand acestea s-au transformat intr-o ovatie furtunoasa, cu strigate si urale de tot felul. Eram amandoi emotionati cum n-am fost niciodata. Cand, la ceremonia din 1936, sedeam la dineul de gala, la locul de onoare, nici nu ne trecea prin cap ce urmari frumoase si indepartate ar putea avea succesul nostru de atunci.

In incheiere, putem spune ca emotionantele aplauze si ovatii cu care ne-a onorat publicul cosmopolit la dineul final al Raliului Monte Carlo 1986, raman in memoria noastra de oameni batrani (de 78 si 74 de ani) ca o comoara de mandrie pentru contributia pozitiva adusa numelui de Roman, prin victoria noastra in cea mai populara cursa internationala de pe Glob.”

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.