Donald Trump îi recunoaște lui Zelensky vina parțială pentru război
Mult trâmbițatul eșafodaj al dezinformărilor și al aroganței argumentației dictatorului de la Kiev, Volodîmîr Zelensky, potrivit căruia Vladimir Putin este singurul vinovat pentru războiul din Ucraina, s-a prăbușit într-un final.
A trebuit să vină un nou președinte la Casa Albă, în locul decrepitului corupt Joe Biden, pentru a arăta lucrurile în adevărata lor grozăvie, anume aspectele vinovăției ambelor părți beligerante.
Până în prezent main stream-ul propagandei ucrainene deșănțate acredita teza necondiționată a agresiunii rusești pe toate canalele media ale Occidentului, atent cenzurate și orientate progresist spre acceptarea numai a adevărului unui ultranaționalist feroce, care a făcut tot posibilul înainte de război pentru a anihila drepturile elementare ale minorităților de tot felul, ce subzistă în Ucraina ca identități naționale doar prin susținerea culturală a statelor din jurul acestei țări artificiale, creată prin destrămarea Uniunii Sovietice.
Cea mai oprimată minoritate a fost cea rusescă din estul Ucrainei, apoi cea românească și cea maghiară, deznaționalizarea forțată fiind înfățișată de dictatura de la Kiev ca o necesară ucrainizare pentru pacea regiunilor deținute nelegitim de această țară artificială.
Apoi a fost desigur dorința irațională a Ucrainei de a adera la NATO, cu planul secret de a încercui Rusia dinspre vest și sud cu amplasamente nucleare atât de apropiate de Moscova încât orice ripostă rusescă la un atac nuclear occidental preventiv să devină imposibilă.
Acestea sunt numai două aspecte al toxicului preambul al războiului din Ucraina, unul care urma să devină inevitabil după venirea lui Vladimir Putin la putere în Rusia. Faptul că Donald Trump dezvăluie deocamdată parțial vinile lui Zelensky stă în caracterul imprevizibil și pragmatic al președintelui american. Sigur alte aspecte ale responsabilității ucraineanului urmând să transpară în timpul unor posibile negocieri de încetare a focului.
De o pace reglementată, potrivit dreptului internațional, nici nu poate fi vorba în acest moment, al înaintării inexorabile a trupelor rusești înspre granițele stabilite de populația rusescă autodeterminată prin vot popular în 2022 în Donețk, Herson, Luhansk și Zaporojie, în urma decretului de reunificare a acestor regiuni cu Mama Rusie. La care se adaugă evident Crimeea, reunificată legitim prin referendum cu Rusia în 2014.
Dreptul istoric, combinat cu cel demografic, este irefutabil
Faptul că o comunitate internațională inundată efectiv cu propaganda mincinoasă dintr-o singură direcție a stabilit că dreptatea nu poate fi decât de o singură parte, cu eludarea principiului dreptului roman „Audiatur et Altera Pars”, este irelevant din perspectivă istorică.
Autodeterminare rușilor din cele cinci regiuni amintite ale estului Ucrainei nu face altceva decât să consfințească un concept american emis de președintele Wilson la Paris în timpul negocierilor de pace care au încheiat Primul Război Mondial.
În baza acestui concept Ardealul a revenit României victorioase prin alianța cu Antanta după 1000 de ani de apartenență la Ungaria, prin autodeterminarea de la Blaj în timp ce trupele românești victorioase erau deja în apropiere, în timp ce Putin a pornit războiul de eliberare, victorios până în prezent, a estului Ucrainei după fix 100 de ani de la anexarea samavolnică a acestor regiuni de către Ucraina, în urma dispoziției nelegitime a lui Lenin din 1922, nerecunoscută de vreun tratat international.
Desigur, principiul dublei măsuri în cântărirea disputelor internaționale este atribuit tot americanilor, fiind creația lui F.D. Roosevelt în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, un principiu aplicat și de români prin mimetism când este vorba despre Ardeal, sau despre Basarabia, comparativ cu situația similară a celor cinci regiuni rusești eliberate de Putin prin război.
O cale pe care Trump o consideră neadecvată în soluționarea disputelor internaționale, aspect pe care îl și reproșează președintelui rus, miliardarul american fiind adeptul doar al războaielor economice și adversar al celor militare.
În ce măsură va accepta Zelensky adevărul istoric al apartenenței legitime a celor cinci regiuni la Rusia în preambulul unor negocieri de pace este discutabil, având în vedere că aroganța sa înnăscută îl determină să avanseze unilateral tot felul de precondiții nerealiste. Pentru începerea negocierilor, Zelensky trebuie să țina cont de realitățile militare din teren și faptul că el nu mai este președinte legitim al Ucrainei ales prin vot popular conform Constituției acestei țări, comparativ cu Vladimir Putin, iar semnătura sa pe orice tratat, sau acord de orice fel este apriori lovită de nulitate.
Trump iubește Rusia, o mărturisire care i-a consternat pe exaltații occidentali
Președintele american Donald Trump a indicat, spre indignarea progresiștilor globaliști, că atât omologul său rus Vladimir Putin, cât și președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, împart vina pentru războiul dintre Rusia și Ucraina, scrie The Kyiv Independent. „Zelenski… nici el nu ar fi trebuit să permită să se întâmple asta. El nu este un înger”, a declarat Trump într-un interviu acordat lui Sean Hannity pentru Fox News.
„Aș fi putut face acea înțelegere atât de ușor, dar Zelenski a decis că ‘vreau să lupt’”, a continuat președintele SUA, adăugând că Ucraina luptă împotriva unei „entități mult mai mari.” În același timp, Trump a recunoscut curajul Ucrainei în a rezista în fața Rusiei și a spus că președintele ucrainean „s-a săturat” și este pregătit pentru pace.
„Am început să furnizăm echipamente… iar ei (ucrainenii) au avut curajul să folosească echipamentele, dar, în cele din urmă, este un război care trebuie reglat”, a spus Trump.
În interviul acordat Fox News Trump și-a reiterat avertismentele că, dacă Rusia nu acceptă să negocieze, SUA vor impune „taxe vamale masive și taxe masive și… sancțiuni severe”, adăugând că „nu vrea să facă asta” deoarece „iubește” Rusia, potrivit Hotnews.
Președintele SUA spune că Putin și Zelensky nu ar fi trebuit să înceapă războiul
The Kyiv Independent amintește că Trump a sugerat încă din timpul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale ce au avut loc în noiembrie că Joe Biden și Zelensky împart vina pentru invazia continuă a Rusiei și a promis să intermedieze rapid un acord de pace.
„Nu pot decât să fiu de acord cu (Donald Trump) că, dacă ar fi fost preşedinte, dacă ei nu i-ar fi furat victoria în 2020, s-ar putea să nu fi existat criza din Ucraina care s-a produs în 2022″, a avansat slugarnic și cabotin Zelensky la televiziunea de stat, reluând afirmaţii că alegerile prezidenţiale din 2020 i-au fost „furate” lui Donald Trump.
În schimb „Sfârșitul războiului ar trebui să fie o victorie pentru Trump, nu pentru Putin”, a declarat șeful statului ucrainean agenției de presă americane, adăugând că fără garanții de securitate puternice și ireversibile din partea Statelor Unite și a Europei, o încetare a focului ar putea permite Rusiei să se rearmeze și să-și reînnoiască ofensiva. „Singura întrebare este ce garanții de securitate oferă și, sincer, vreau să înțeleg înainte de discuții”, a adăugat Zelensky. „Negocierile pot fi corecte sau nedrepte. Și aici depinde foarte mult de modul în care privim justiția, în mod egal sau diferit”, a subliniat Zelensky pe contul său de Telegram. „Depinde de Statele Unite ale Americii, de noua administrație, de Uniunea Europeană, de opinia lor, de independența lor. Astăzi depinde și de poziția aliată a Americii și a Europei, într-un anumit sens de Sudul global”, a spus Zelensky, potrivit Știri pe Surse.
Valdimir Putin, apropiindu-se de victorie, este pregătit pentru negocieri în conivență cu Donald Trump
„Nu voi insista asupra acestui lucru, dar pot spune doar că actualul președinte a declarat că este gata să lucrăm împreună’, a afirmat Putin. „Noi am spus întotdeauna, și vreau să subliniez din nou, că suntem pregătiți pentru aceste negocieri cu privire la problemele ucrainene’, a adăugat el, conform Cotidianul.
Între timp situația de pe front se înrăutățește de la o zi la alta pentru armata ucraineană, Zelensky recurgând la evacuări masive de populație în fața înaintării de neoprit a trupelor rusești.
„Am decis să începem evacuarea forțată obligatorie a familiilor cu copii’ în 25 de localități mici din apropierea orașului Pokrovsk, principala țintă a armatei ruse în această zonă, și în jurul satului Komar, mai la sud, a precizat pe Telegram guvernatorul regiunii Donețk. În total, 110 copii încă trăiesc în zonă, a declarat guvernatorul, Vadim Filașkin. „Astăzi, când inamicul a intensificat bombardamentele asupra regiunii Donețk, când oamenii suferă și mor în fiecare zi, le cer părinților să ia foarte în serios evacuarea’, a explicat guvernatorul în mesaj. „Copiii trebuie să trăiască în pace și calm și să nu se ascundă de bombardamente’, a continuat el.
Trupele rusești, mai bine înarmate și mai numeroase decât soldații ucraineni, avansează pe frontul de est de mai bine de un an, progresul lor accelerându-se brusc din toamna anului trecut. Acest anunț vine la o zi după o decizie similară a autorităților din regiunea Harkov (nord-est), ilustrând situația dramatică a armatei ucrainene, care pierde teren zilnic, după trei ani de invazie rusă, potrivit Cotidianul.
Trump a revenit la argumentația sa favorită, a resorturilor economice ale războiului.
Cu o zi înainte, pe 23 ianuarie, Donald Trump, vorbind în videoconferință la Forumul Economic de la Davos, a anunțat că va cere Arabiei Saudite și țărilor OPEC să scadă prețul petrolului.„Dacă prețul ar scădea, războiul dintre Rusia și Ucraina ar înceta imediat”, a spus el, conformf Hotnews.
În schimb rușii prin vocea purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, au susținut că războiul are rădăcini mult mai adânci decât cotațiile mondiale ale petrolului, acelea ale oprimării etniei rusești din estul Ucrainei și evident dorința acestei țări de a adera la NATO cu scopul încercuirii ulterioare și al anihilării Rusiei ca putere militară mondială.
„Este greu de citit în cafea aici” apreciază realist Peskov, conform Ziarului de iași.
„Acest conflict nu depinde de prețul petrolului. Acest conflict are loc din cauza amenințării la adresa securității naționale a Federației Ruse, din cauza amenințării la adresa rușilor care trăiesc în teritoriile cunoscute și din cauza lipsei de voință și refuzului total al americanilor și europenilor de a asculta preocupările Rusiei, iar acest lucru nu are legătură cu prețul petrolului”, a declarat Peskov. El a mai precizat că Kremlinul este pregătit pentru contacte cu noul președinte american și „așteaptă semnale” de la Washington, potrivit Hotnews.
Dan Libiu Mateescu