Dosarele pentru Casa Verde in ceata

Dosarele pentru Casa Verde in ceata

0 261

Perioada de analiza a dosarelor depuse de operatorii economici pentru a intra in Programul „Casa verde” a fost prelungita, din nou, pana la 12 ianuarie 2009 , urmand ca pe 15 ianuarie lista firmelor acreditate sa fie postata pe paginile de Internet ale Ministerului Mediului si Administratiei Fondului pentru Mediu, a anuntat, luni, ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, intr-un briefing de presa la sediul ministerului.
Anterior, data limita fusese prelungita pana in 29 decembrie.
Ministrul Mediului a explicat ca aceasta decizie a fost adoptata pentru ca trebuie realizata o analiza clara a dosarelor depuse de firmele interesate astfel incat sa nu fie dezavantajati cetatenii Romaniei.
“Pana in prezent, au fost depuse 5.000 de cereri de acreditare a instalatorilor care doresc sa participe in sistem si 1.954 de dosare. Din acestea, un numar de 359 de operatori au fost verificati si au fost acreditati oarecum definitiv. Nu putem spune astazi care sunt cele 359 de firme pentru ca e posibil ca, pana pe 5 – 10 ianuarie sa mai apara inca 50 sau 100 care nu vor mai avea finantare. Astfel, am dezavantaja o parte dintre cetateni”, a aratat Nemirschi.
Ministrul Mediului a mentionat, insa, ca acest program este un program bun care are finantarea necesara.
Programul “Casa verde” de inlocuire sau completare a sistemelor clasice de incalzire cu sisteme care utilizeaza energie solara, energie geotermala si energie eoliana sau alte sisteme care conduc la imbunatatirea calitatii aerului, apei si solului are alocat, in 2009, un buget de 520 de milioane de lei.
Din aceasta suma, 400 de milioane de lei (110 milioane de euro) sunt destinate persoanelor fizice, asociatiilor de proprietari si ONG-urilor, care doresc sa-si monteze sisteme de producere a energiei regenerabile, acestia urmand sa beneficieze de finantare in proportie de 90 la suta de la Fondul de mediu, dar nu mai mult de 25.000 de lei.
In cazul operatorilor economici, finantarea poate ajunge pana la 50 la suta din costuri, maxim 250.000 de lei pentru un sistem, iar in cazul primariilor si al scolilor, Fondul pentru Mediu va suporta pana la 60 la suta din costurile investitiei si maxim 300.000 de lei pentru un sistem.
Romanii interesati sa-si monteze pompe geotermale, panouri solare, panouri fotovoltaice sau mini-eoliene trebuie sa se adreseze instalatorilor validati si intrati in program, trebuie sa faca o cerere, iar, ulterior, un reprezentant al firmei va merge la locuinta unde urmeaza sa fie montat sistemul si va intocmi un mini-proiect in care va specifica sistemul potrivit. Persoana fizica respectiva va primi o nota de acceptare din partea firmei care urmeaza sa ii instaleze sistemul.
Programul “Casa Verde” se va desfasura anual, in perioada 5 ianuarie – 5 decembrie.
Ministerul Mediului a elaborat un Ghid al solicitantului, care poate fi accesat si descarcat de pe pagina web a acestei institutii sau a AFM.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.