Dosarul Loteria II – Curtea de Apel a mentinut achitarile pronuntate

Dosarul Loteria II – Curtea de Apel a mentinut achitarile pronuntate

0 438

Curtea de Apel Bucuresti a pronuntat astazi sentinta definitiva in dosarul Loteria II, potrivit careia unele fape s-au prescris iar in cazul altor fapte s-au mentinut deciziile de achitare pronuntate de Tribunalul Bucuresti. Practic, dosarul s-a inchis, iar principalii inculpati, George Copos si Camelia Voiculescu, fiica lui Dan Voiculescu, scapa de acuzatii. Aceasta este sentinta dupa 8 ani de judecata.
Redam mai jos integral seninta pronuntata azi de Curtea de Apel Bucuresti (motivarea sentintei va fi publicata la o data ulterioara) „Dp.537/A- În temeiul art. 421 pct. 2 lit. a C.pr.pen., admite apelul formulat de apelantul PARCHETUL DE PE LÂNGĂ ÎNALTA CURTE DE CASAŢIE ŞI JUSTIŢIE – DIRECŢIA NAŢIONALĂ ANTICORUPŢIE împotriva sentinţei penale nr. 1017/F/25.06.2015, pronunţată de Tribunalul Bucureşti – Secţia I Penală în dosarul nr. 46717/3/2009*.
Desfiinţează, în parte, sentinţa penală apelată şi, pe fond, rejudecând :
În baza art. 396 alin. 6 C.pr.pen. cu referire la art. 16 alin. 1 lit. f C.pr.pen., art. 122 alin. 1 lit. d şi art. 124 din Legea nr. 15/1968 privind Codul penal cu referire la Decizia nr. 1092/2012 a Curţii Constituţionale, cu aplic. art. 5 alin. 1 C.pen., încetează procesul penal pornit împotriva inculpaţilor COPOS CHEORGHE, ROZA GIULIO GIUZEPE şi VOICULESCU CAMELIA RODICA pentru infracţiunea de folosirea de informaţii privilegiate pentru dobândirea pe cont propriu sau pe contul unei terţe persoane, direct ori indirect, de instrumente financiare la care aceste informaţii se referă, dezvăluirea de informaţii privilegiate şi recomandarea făcută altor persoane de a dobândi sau înstrăina instrumentele financiare la care se referă acele informaţii şi respectiv, efectuarea, împreună cu alte persoane, în mod concertat, de operaţiuni de manipulare a pieţei, prevăzută de art. 279 alin. 1 din Legea nr. 297/2004 cu trimitere la art. 245 alin. 3 şi art. 246 lit. a şi b cu referire la art. 245 din Legea nr. 297/2004 şi, respectiv, art. 248 cu referire la art. 244 alin. 5 şi alin. 7 lit. a din Legea nr. 297/2004, cu aplicarea art. 41 alin. 2 şi art. 75 lit. a din Legea nr. 15/1968 privind Codul penal, cu aplic. art. 5 alin. 1 C.pen. – ca urmare a împlinirii termenului de prescripţie specială a răspunderii penale.Tribunalul Bucuresti
Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei penale apelate care nu contravin prezentei decizii.
În baza art. 421 pct. 1 lit. b C.pr.pen., respinge, ca nefondate, apelurile formulate de apelanţii-intimaţi-inculpaţi COPOS GHEORGHE şi ROZA GIULIO GIUZEPE şi apelantele-părţi civile S.C. SERDAMIMPEX S.R.L. (prin reprezentant legal Ilie Alexandru), S.C. POPESCU ELECTRONICA S.R.L. (prin reprezentant legal Popescu Marcel), S.C. BI COM INTERNATIONAL S.R.L. (prin reprezentant legal Bumbu Nicanor), RADU AVRAM şi RADU MARIA (foşti administrator ai S.C. STAR ALPINE S.R.L., în prezent radiată) împotriva sentinţei penale nr. 1017/F/25.06.2015, pronunţată de Tribunalul Bucureşti – Secţia I Penală în dosarul nr. 46717/3/2009*. Potrivit art. 275 alin. 3 C.pr.pen., cheltuielile judiciare avansate de stat cu ocazia soluţionării apelului formulat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie rămân în sarcina statului. Conform art. 275 alin. 2 şi 4 C.pr.pen., obligă pe fiecare apelant-intimat-inculpat şi pe fiecare apelantă-parte civilă la plata sumei de câte 400 de lei către stat, cu titlu de cheltuieli judiciare. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 24.03.2016″

In acelasi dosar au fost achitati  alti 11 inculpati – fostul ministru al Comunicatiilor Sorin Pantis; Vasile Bontas, fost director general al SC ‘Ana Electronic SA’; Octavian Juncu, membru al CA al SC ‘Ana Electronic’ SA; Ioan Maxim, fost director general al SC ‘Fast Service Electronica’ SA Bucuresti; Ilie Precup, expert evaluator; Roza Giulio-Giuzepe, fost director economic al SC ‘Ana Electronic’ SA, vicepresedinte al CA al SC ‘Ana Grup’ SA si administrator al SC Rom Tur GM Impex SRL; Mihai Stolojanu, membru al Comitetului Director al Sucursalei Teritoriale Bucuresti a Fondului Proprietatii de Stat (FPP); Nicu Romeo Stancu, expert al FPP; George Vodislav, Ion Filip si Niculae Ghinea.

  • George Copos, presedinte al Consiliului de Administratie al SC ‘Ana Electronic’ SA Bucuresti si actionar majoritar al SC ‘Ana Grup’ SA Bucuresti, a fost trimis in judecata in decembrie 2008, pentru savarsirea infractiunilor de spalare de bani; fals in inscrisuri sub semnatura privata; instigare la infractiunea de participatie improprie la savarsirea infractiunii de fals intelectual; folosirea de informatii privilegiate pentru dobandirea pe cont propriu sau pe contul unei terte persoane, direct ori indirect, de instrumente financiare la care aceste informatii se refera; dezvaluirea de informatii privilegiate si recomandarea facuta altor persoane de a dobandi sau instraina instrumentele financiare la care se refera acele informatii si efectuarea, impreuna cu alte persoane, in mod concertat, de operatiuni de manipulare a pietei.Dosarul Loteria II
  • Fostul ministru al Comunicatiilor Sorin Pantis, reprezentant al SC Grivco SA Bucuresti, era acuzat de folosirea de informatii privilegiate pentru dobandirea pe cont propriu sau pe contul unei terte persoane, direct ori indirect, de instrumente financiare la care aceste informatii se refera, dezvaluirea de informatii privilegiate si recomandarea facuta altor persoane de a dobandi sau instraina instrumentele financiare la care se refera acele informatii si efectuarea, impreuna cu alte persoane, in mod concertat, de operatiuni de manipulare a pietei.
  • In acelasi dosar, Camelia Voiculescu, actionand in calitate de persoana fizica, a fost trimisa in judecata pentru folosirea unor informatii privilegiate pentru dobandirea pe cont propriu sau pe contul unei terte persoane, direct ori indirect, de instrumente financiare la care aceste informatii se refera si efectuarea, impreuna cu alte persoane, in mod concertat, de operatiuni de manipulare a pietei.
  • Potrivit rechizitoriului intocmit de procurori, cu concursul membrilor din conducerea Fondului Proprietatii de Stat, s-a realizat conversia ilegala in actiuni SC ‘Fast Service Electronica’ SA Bucuresti, la un raport de conversie de 6,71 ori mai mic decat cel rezultat din luarea in calcul a valorii comerciale reale a acestora, a unei creante fictive in valoare de aproximativ 550.000 de lei a SC ‘Ana Electronic’ SA Bucuresti.
  • Creanta fictiva a fost generata in baza unor documente comerciale si contabile intocmite in fals de Ioan Maxim – director general al ‘Fast Service Electronica’ SA, Vasile Bontas – director general al ‘Ana Electronic’ si Roza Giulio Giuzepe – director economic al ‘Ana Electronic’.
  • Procurorii mai sustin ca George Copos, in calitate de presedinte al CA al ‘Ana Electronic’, Roza Giulio-Giuzepe, Vasile Bontas si Octavian Juncu, pentru a ascunde originea ilicita a titlurilor de participare la capitalul social al ‘Fast Service Electronica’ SA obtinute de ‘Ana Electronic’, urmare a operatiunii ilegale de conversie din anul 2000, au derulat in perioada decembrie 2002 – decembrie 2004 operatiuni de spalare de bani (plasarea, stratificarea si integrarea titlurilor de participare), operatiuni in urma carora au obtinut venituri ilicite in valoare totala de 23.765.904 lei.
  • De asemenea, George Copos si Roza Giulio – Giuzepe au derulat concertat, la diferite intervale de timp, dar in realizarea aceleiasi rezolutii infractionale, activitati de manipulare a pietei de capital. Conform DNA, in acest fel, s-a urmarit obtinerea unei participatii de peste 90% la SC ‘Ana Imep’ SA (tranzactionata pe piata reglementata RASDAQ) care sa le permita inchiderea acesteia prin delistarea societatii de la bursa.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.