DRAFTUL PROIECTULUI PONTA de la Rosia Montana

DRAFTUL PROIECTULUI PONTA de la Rosia Montana

0 216
Site-ul pesurse.ro a fost primul care a prezentat, luni după-amiază, documentaÈ›ia (aflată încă lucru la nivelul autorităților române) care reglementează exploatarea aurului de la RoÈ™ia Montana. Surse din Guvern au declarat că aceste documente sunt încă în stadiul de draft È™i că statul român negociază în continuare. IniÈ›iatorii proiectului sunt Ministerul Mediului (Rovana Plumb), Ministerul Culturii (Daniel Barbu), Departamentul pentru Proiecte de Infrastructură ÅŸi InvestiÅ£ii Străine (ministru delegate Dan Șova) È™i AgenÅ£ia NaÅ£ională pentru Resurse Minerale (preÅŸedinte Gheorghe DuÈ›u). De asemenea, vor da avize Ministerul Dezvoltării Regionale ( Liviu Dragnea), Ministerul Agriculturii (Daniel Constantin), Ministerul FinanÅ£elor (Daniel ChiÈ›oiu), Ministru delegat pentru buget (Liviu Voinea), Ministerul Economiei (Varujan Vosganian), Ministerul JustiÅ£iei (Robert Marius Cazanciuc).
 
PRINCIPALELE PREVEDERI SUNT:
1. Statul român va deÈ›ine 25% din capitalul social al RMGC pe toată durata licenÈ›ei 2. România va încasa 5,2 miliarde de dolari la bugetul de stat È™i bugetele locale 3. Se vor înfiinÈ›a 3.200 de locuri de muncă 4. România va primit 6% din valoarea aurului extras 5. Se vor investi 100 de milioane de dolari în proiecte de conservare a patrimoniului cultural, amenajarea de trasee turistice, muzee 6. Împădurirea a 1.000 ha de teren 7. Dreptul de concesiune asupra imobilelor din perimetrele proiectelor miniere va fi atribuit direct RMGC pe o perioada de 49 de ani.LicenÅ£a de exploatare se poate prelungi pe perioade de până la 20 de ani 8. Statul român va fi participa la toate adunările generale ale acÅ£ionarilor. Consiliul de AdministraÅ£ie va fi format din 9 membri din care 3 vor fi ai statului român. 9. RMGC are dreptul de a exploata numai minereurile auro-argentifere de la RoÅŸia Montană 10. Litigiile vor fi soluÅ£ionate de Curtea InternaÅ£ională de Arbitraj de la Paris.
 
Prevederi despre mediu:
11. RMGC va aduce garanÈ›ii financiare pentru închiderea minelor È™i reabilitarea zonei. Costurile totale sunt estimate la 146 milioane de dolari. 12. RMGC va depune o garanÈ›ie de risc de mediu: 25 de milioane de dolari 13. Cianura se va folosi doar în perimetrul uzinei, în circuit închis într-un mediu controlat ÅŸi monitorizat în permanenţă. Apele acide vor fi neutralizate È™i curățate 14. Se va respecta o limită de cianură mai mică decât standardele Uniunii Europene, respectiv maximum 7 ppm la descărcare în iazul de decantare.
 
Alte prevederi:
1. Societății RMGC i se va pune la dispoziÈ›ie dreptul de folosinţă asupra tuturor imobilelor situate în perimetrul licenÅ£ei de exploatare. 2. Proiectul va fi declarat ca fiind de utilitate publică 1. MINVEST, REMIN, AdministraÅ£ia NaÅ£ională Apele Române, precum ÅŸi orice alte instituÅ£ii sau autorităţi publice centrale sau locale vor încheia cu RMGC contracte de concesiune pentru imobilele pe care le au în administrare sau, după caz, în proprietate, aflate în cadrul perimetrului minier RoÅŸia Montană. 2. Ministerul Mediului va scoate prin Hotărâri de Guvern suprafeÅ£e de până la 255 hectare de teren forestier din cadrul perimetrului minier RoÅŸia Montană. 3. Exproprierea imobilelor se va face în conformitate cu dispoziÅ£iile Legii nr. 255/2010 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică. Expropriator este Statul român. Plata despăgubirilor către proprietari se va face de către RMGC. 4. RMGC poate apela la scoaterea de terenuri din circuitul agricol È™i fondul forestier È™i tercerea lor în domeniul intravilan. RMGC va avea obligatia de a finaliza refacerea suprafetei de pajiste in termen de 3 ani de la data la care le-au fost puse la dispozitie terenurile 5. RMGC are dreptul să utilizeze ÅŸi să schimbe folosinÅ£a oricăror imobile din cadrul perimetrului proiectelor miniere respective, inclusiv a celor cu destinaÅ£ie specială, cu condiÅ£ia realizării pe alte amplasamente, pe cheltuiala sa, a unor imobile cu destinaÅ£ie similară, cu respectarea documentatiilor de urbanism aprobate. 6. RMCG poate reloca monumente ale naturii existente în cadrul perimetrului proiectului minier, în scopul protejarii acestora.
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.