Dreptul de vot al cetatenilor europeni cu resedinta in alt Stat Membru

Dreptul de vot al cetatenilor europeni cu resedinta in alt Stat Membru

0 260


Andrew Duff (ALDE, UK), din partea Comisiei pentru Afaceri Constitutionale, va prezenta un raport privind exercitarea dreptului de a participa la alegerile pentru Parlamentul European, de catre cetatenii Uniunii cu resedinta intr-un Stat Membru, altul decat statul de provenienta, se arata intr-un comunicat al Biroului de presa al PE.


Initiativa se datoreaza mobilitatii persoanelor in Statele Uniunii Europene, fiind cunoscut ca multi dintre cetatenii UE traiesc si muncesc in alte tari decat tarile de bastina. In aceste conditii se impune, sustine Duff, ?asigurarea unor drepturi democratice pe deplin transferabile, atat in ce priveste alegerile pentru Parlamentul European, cat si alegerile municipale; aceasta mobilitate sporita sporeste necesitatea de a le garanta cetatenilor ca nu-si vor pierde drepturile democratice din cauza ca traiesc intr-un alt Stat Membru decat al lor.


Conform raportului Duff, Statele Membre ar trebui sa aiba libertatea de a hotari daca permit sau nu candidatura in mai multe state in cadrul acelorasi alegeri, iar partidele politice ar trebui lasate sa decida daca incurajeaza sau nu candidaturile multiple.


Alegatorii comunitari pot candida in mai multe State Membre, in cadrul acelorasi alegeri, daca legislatia Statului Membru de resedinta nu exclude aceasta posibilitate in cazul propriilor cetateni, iar alegatorul comunitar indeplineste conditiile impuse pentru a candida de legislatia celuilalt Stat Membru in cauza.”


Raportorul Andrew Duff (ALDE, UK) considera ca sistemul prezent ii descurajeaza pe cei care doresc sa-si exercite drepturile electorale ca cetateni europeni, si noteaza ca prezenta la vot in Alegerile Europene a scazut de la 63%, in 1979 si 46% in 2004. Comisia spera ca prin amendarea propunerii, poate determina o participare sporita la vot.


De asemenea, raportul Comisiei urmareste „sa asigure ca toate Statele Membre asigura sanse egale pentru toti cetatenii Europeni”.


Cetatenia europeana, care confera anumite drepturi electorale, a fost stabilita prin Tratatul de la Maastricht din 1993. Acesta stipuleaza ca orice cetatean al Uniunii are dreptul de a alege si de a fi ales pentru Parlamentul European, chiar daca are resedinta intr-un Stat Membru in care nu este resortisant.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.