Drepturile omului pe 2009
Elena Udrea in Raportul Departamentului de Stat
Potrivit raportului, Guvernul a respectat libertatea de exprimare si libertatea presei, jurnalistii au putut critica autoritatile, insa au existat cazuri izolate de autoritati care au intimidat, cenzurat sau atacat jurnalisti. Unul dintre cazurile prezentate este cel al ministrul Turismului Elena Udrea, care pe 28 iulie a folosit un ton amenintator cand i-a spus redactorului sef al cotidianului Gazeta Sporturilor, Catalin Tolontan, ca „va avea grija personal de el”, dupa ce acesta facuse publice o serie de cheltuieli controversate facute de fostul ministru al Tineretului si Sportului, membru al aceluiasi partid politic ca si Udrea, informeaza NewsIn.
Un alt caz prezentat de Departamentului de Stat american este intreruperea distributiei ziarului Ziua de Constanta de catre compania de distributie a presei detinuta de primarul Constantei, Radu Mazare, si de presedintele consilului local, Nicusor Constantinescu, dupa ce cotidianul criticase autoritatile locale.
Raportul prezinta si cazul Madalinei Radulescu, redactor sef in cadrul televiziunii de stat TVR 1, care a amenintat un producator si un editor cu scaderea salariului si concedierea pentru ca au refuzat sa aprobe un interviu cu un vicepresedinte al PSD intr-un buletin de stiri. Interviul a fost difuzat inaintea alegerilor pentru Parlamentul European, incalcand regulile cu privire la campania electorala facuta cu o zi inaintea alegerilor. Comitetul de etica al TVR a gasit ca Radulescu a luat o decizie editoriala incorecta si ca a pus presiune pe cei doi jurnalisti, insa presedintele TVR, un fost secretar general al PSD, nu a luat masuri disciplinare impotriva Madalinei Radulescu.
In februarie 2009, Curtea Europeana a Drepturilor Omului a decis ca Romania sa-i plateasca lui Petre Mihai Bacanu, director onorific al ziarului Romania Libera, 8.000 de euro pentru ca drepturile sale la libertatea de exprimare si la un proces corect i-au fost incalcate. Justitia romana decisese in 2003 ca Bacanu si Romania Libera trebuie sa plateasca compensatii unui fost prim ministru, dupa ce ziarul a publicat cateva articole critice cu privire la contractele negociate de acesta cu un om de afaceri.Raportul Departamentului de Stat american privitor la drepturile omului pe 2009 mai constata ca presa independenta a fost activa si a exprimat o varietate de puncte de vedere, fara constrangeri, dar ca anumiti politicieni si apropiati ai grupurilor politice au dentinut sau au controlat indirect numeroase publicatii din afara capitalei. „Tonul editorial al acestora a reflectat frecvent opiniile proprietarilor. Tendinta spre concentrare a publicatiilor nationale in mainile catorva persoane bogate a continuat”, se mentioneaza in raport.
In privinta libertatii academice si evenimentelor culturale, Raportul Departamentului de Stat american spune ca nu au existat restrictii guvernamentale asupra acestora, dar ca au existat cazuri in care oficiali locali au intervenit in aceste activitati. Un exemplu dat in raport este cel al primarului orasului Onesti, Emil Lemnaru, care in luna august 2009 a oprit o conferinta de presa organizata pentru lansarea cartii „Dictatura Biometrica”, care avansa ideea ca stocarea informatiilor pe cipuri este periculoasa pentru oameni. Organizatiile neguvernamentale pentru protectia drepturilor omului au protestat dupa acest eveniment, spunand ca a fost incalcat dreptul la libera exprimare. Tot in luna august, un consilier local din Oradea a anulat concertul trupei rock God Dethroned, spunand ca a primit plangeri din partea cetatenilor potrivit carora ar fi fost vorba de „un concert satanist”.