DSS este în criză acută de personal

DSS este în criză acută de personal

0 461

Direcţia de Servicii Sociale are nevoie de 40 de angajaţi pentru a-şi asigura organigrama minimă. DSS caută personal de îngrijire, infirmiere şi asistente medicale, dar cei pe care reuşeşte să-i angajeze nu stau mai mult de şase luni în posturi, din pricina salariilor mici. Cu experienţa câştigată aici unii ajung să se angajeze în străinătate pe salarii de 10 ori mai mari

Direcţia de Servicii Sociale are nevoie de 40 de angajaţi pentru a-şi asigura organigrama minimă. DSS caută personal de îngrijire, infirmiere şi asistente medicale, dar cei pe care reuşeşte să-i angajeze nu stau mai mult de şase luni în posturi, din pricina salariilor mici. Cu experienţa câştigată aici unii ajung să se angajeze în străinătate pe salarii de 10 ori mai mari.
Direcţia de Servicii Sociale are nevoie în permanenţă să angajeze personal de îngrijire, infirmiere sau asistenţi medicali. Organigrama prevedea, în anul 2016, peste 300 de posturi, dar Direcţia avea, la sfârşitul anului trecut, 184 de angajaţi, în diverse centre şi Servicii de Asistenţă Socială. Cei 184 de angajaţi sunt doar cei de pe partea de servicii sociale, pentru că, pe lângă aceştia există şi 323 de însoţitori ai persoanelor cu dizabilităţi.
Serviciile din cadrul DSS cu cea mai mare lipsă de personal sunt Căminul pentru Persoane Vârstnice şi Unitatea de Îngrijiri la Domiciliu.
Cât despre Unitatea de Îngrijire la Domiciliu, situaţia este mult mai rea. În 2003 asigurau acest serviciu 23 de persoane din care anul trecut au rămas doar 9. Una din cauze este salariul ridicol.
Mariana Topoliceanu, director DSS Braşov, spune că, deşi au fost creşteri salariale la sfârşitul anului trecut şi începând cu 1 februarie, acestea nu sunt satisfăcătoare pentru personalul care lucrează direct cu beneficiarii – îngrijitorii, infirmierele şi asistentele medicalecamin batrani1.
Lipsa de personal ar putea fi acoperită cu voluntariat sau de furnizorii privaţi, dar acestea trebuie licenţiate iar condiţiile sunt destul de greu de îndeplinit. Una din soluţii ar fi reorientarea învăţământului către aceste servicii:
Anul trecut, Direcţia de Servicii Sociale a obţinut nouă licenţe de funcţionare pentru unităţi prin care oferă servicii sociale. Printre acestea se numără Centrul de zi de asistenţă şi recuperare pentru persoane vârstnice, centrul de zi de socializare şi petrecere a timpului liber, centrul de tip respiro pentru persoane vârstnice.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.