Dudul (morus nigra)

Dudul (morus nigra)

0 336

 


Dudul este un arbore care a fost adus in tara noastra cu mult in urma din Asia. Este cultivat pentru frunzele sale folosite la cresterea viermilor de matase si pentru fructele placut acrisoare numite dude, agude sau cirice. Este cunoscut sub numele de : agud, fragur,iagod, mura, sorcoji.In scopuri terapeutice se utilizeaza frunzele fara petiol recoltate in mai si iunie prin ciupire sau prin stringere si fructele mature proaspete.


Contine :tanin, acid folic, arginina, viaminele A si C.



  1. Proprietati:

?         Tonic


?         Racoritor


?         Depurativ


?         Laxativ


?         Antiscorbutic


?         Antidiabetic


?         Antidiareic



  1. Indicatii:

?         Uz intern:


a.      Astenie


b.      Constipatie


c.      Entrita


d.      Afectiuni pulmonare


e.      Diaree


f.        Diabetul zaharat


g.      Gastrita


h.      Ulcerul gastric si duodenal


?         Uz extern:


a.      Anghine


b.      Stomatite


c.      Afte



  1. Mod de folosire:

?         Infuzie: o lingura de frunze de dud alb sau negru, la o cana de apa clocotita. Se bea cantitatea in trei reprize dupa mesele principale. Actiunea ceaiului se mareste daca i se adauga frunze de afin, teci de fasole, frunze de nuc si urzica.


?         Sucul fructelor extras inainte de completa maturitate contine 20-25 g acid citric la litru, se utilizeaza in sirop astringent pentru gargare contra anginelor, stomatitelor si aftelor.


?         Fructele coapte, contra constipatiei.


?         Siropul facut din fructe proaspete are efect laxativ, usor diuretic, depurativ si pectoral. In unele tari se foloseste ceaiul facut din coaja radacinii in proportie de 10% pentru eliminarea viermilor intestinali.


?         Extract fluid :30-50 de picaturi inalite de mese, avand actiune anri diabetica. Gemoderivat din dud negru in diabetul de tip II, toleranta alterata la glucoza, diabetul latent, in complicatiile vasculare ale diabetului (hemoragii retiniene la diabetici si retinita diabetica), reglator al cineticii gastro-intestinale, afectiuni inflamatorii ale cailor respiratorii de etiologie bacteriana sau virala.


?         Durerile de gat dispar daca sunt tratate cu dude fierte, amestecate apoi cu miere.





 


 


 


,

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.