Duelul viorilor la Brasov – Stradivarius si Guarneri

Duelul viorilor la Brasov – Stradivarius si Guarneri

0 134

Violonistii Liviu Prunaru si Gabriel Croitoru vor sustine, in compania pianistului Horia Mihail, un turneu inedit si fara precedent, in sase orase din tara.
La Brasov, vor ajunge in data de 28 septembrie, unde vor sustine un concert extraordinar la Cercul Militar.
In prima parte a concertului „Duelul viorilor”, artistii vor prezenta publicului cele doua opere de arta – viorile Stradivarius si Guarneri – iar, in cea de-a doua, acestia vor urca pe scena concomitent, oferind publicului imbinarea spectaculoasa a sunetelor celor doua viori, acompaniate de pian.

Din program:
GABRIEL CROITORU
H. Provost – Intermezzo – Souvenir de Vienne
P. de Sarasate: Zapateado
Fr. Kreisler: Caprice Viennois
P. de Sarasate: Melodii lautaresti
LIVIU PRUNARU
P. I. Ceaikovski: Valse Scherzo pentru vioara si pian
Brahms – Kreisler: Dans ungar nr. 17
Jules Massenet: Meditation din opera Thäis
Bazzini: La Ronde des Lutins
DUO
Ch. de Beriot: Grand Duo pentru doua viori, op. 57 – integral
Spohr: Duo in re major – integral
Sostakovici: 5 piese pt 2 viori si pian

Cele mai cunoscute viori din lume au fost construite in Italia de familiile Amati, Guarneri si Stradivari – secolul XVII si inceputul secolului XVIII. Dar cea care a atins succesul deplin a fost Stradivari, care a produs peste 1.100 de viori, chitare sau violoncele. In jur de 600 dintre acestea mai exista inca si astazi.
Cel mai important motiv pentru valoarea ridicata a acestor viori este sunetul pe care il produce. Isi pastreaza finetea si rezonanta indiferent ca vorbim despre sunete joase sau foarte ridicate. Sunt versatile: acelasi instrument poate produce un sunet adanc, intunecat si fin, sau un sunet ametitor, deschis si toate avand o sonoritate foarte puternica.
O alta trasatura ar fi extraordinara claritate, indiferent de distanta de la care sunt receptionate. Secretul sunetelor nu este volumul, adevarata putere vine din puritatea acestuia. Unicitatea viorilor lui Stradivarius vine si din faptul ca fiecare suna diferit, dar in nici un caz calitatea sunetului nu este mai scazuta. Sunt foarte usor de manuit, violonistul nu trebuie sa forteze instrumentul pentru a obtine un acord muzical, raspunde la cel mai mic impuls.
Insusi marele maestro George Enescu a avut o vioara doar a lui, marca Guarneri.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.