Dumbravita – „Delta dintre munti”
Comuna Dumbravita, aflata in Depresiunea Barsei, judetul Brasov, la 25 km nord de municipiul Brasov, pe DN Brasov-Sibiu, cuprinde doua sectoare distincte: un lac de acumulare si un sistem de elestee piscicole, totalizand 414 ha. La toate acestea se adauga si vegetatia de stuf, papura, rogoz care fac din Dumbravita un punct de atractie international.
?
150 de specii de pasari
Complexul piscicol Dumbravita este declarat arie naturala protejata, fiind identificate peste 150 de pasari, conform conventiilor internationale. Aici se afla cel mai importat loc de concentrare a pasarilor de apa din judetul Brasov, fiind apreciat cel mai reprezentativ din Transilvania.
Delta Brasovului
Pentru cateva specii este zona cu cele mai mari efective observate in Transilvania: barza neagra, egreta mica si mare, garlita mare, califarul alb, motiv pentru care zona a fost numita „Delta Brasovului” sau „Delta dintre munti”. Aici, in timpul cuibaritului, se pot observa si alte pasari, incepand de la rata mare, rata rosie, rata cu cap castaniu, starcul pitic sau buhaiul de balta, pana la presura de stuf. Toate isi au cuibul in stuf, papura, rogoaze sau salcii. In migratie, toamna si primavara se pot observa mii de pasari zilnic, precum rate si gaste salbatice – 23 de specii, corcodei, fundaci, berze, starci, egrete, pasari de tarm, pescarusi etc. Uneori apar si unul-doi pelicani, precum si lebede.
Pescuitul sportiv
Pe lacul de la Dumbravita, sunt permise urmatoarele activitati: pescuitul sportiv de pe malurile nordic si sudic ale lacului de acumulare, pescuitul sportiv pe paraul Hamaradia, pana la zona de interdictie delimitata, pescuitul industrial/piscicultura, observarea si studierea pasarilor si activitatile traditionale ale comunitatii, cum ar fi cositul, pasunatul cu bovine si cabaline.
Lacul Dumbravita si paraul Hamaradia sunt doua din atractiile pescarilor sportivi din judetul Brasov, din tara si din strainatate. Sunt foarte cunoscute pentru pestele lor si pentru conditiile de pescuit oferite.