„Duminica întunecată”, cântecul sinucigașilor maghiari

„Duminica întunecată”, cântecul sinucigașilor maghiari

0 979

Ai auzit vreodată de cântecul sinucigașilor maghiari? Muzica poate să aibă un impact profund asupra psihicului și emoțiilor umane, dar care sunt șansele ca un simplu cântec să provoace mai mult de o sută de sinucideri?
Duminica întunecată, compus în 1932 de pianistul și compozitorul maghiar Rezso Seress, a căpătat renumele sinistru de „cântecul de sinucidere al maghiarilor” din motive bine întemeiate.
Cântecul sinucigașilor este învinuit de a fi provocat mai multe morți decât orice altă piesă muzicală din istorie.

Cântecul sinucigașilor

Rezso Seress, pianist maghiar și compozitorul cântecului Duminica întunecată

În versurile originale ale cântecului, scrise de poetul Laszlo Javor, cântărețul o roagă pe iubita sa moartă să i se alăture la propria sa înmormântare. Cântecul pare să facă aluzie la sinucidere, deoarece cântărețul tânjește să fie cu iubita sa în lumea de apoi și se pare că este gata să-și ia viața ca să ajungă acolo.
Cântecul a apărut în limba engleză în 1936, cu versuri de Ray M. Lewis. Această versiune face referiri clare la sinucidere:

„Întunecată e duminica, o petrec cu umbre / Inima mea și eu ne-am hotărât să sfârșim totul / În curând vor fi lumânări și rugăciuni care sunt triste, știu! / Să nu plângă, să știe că sunt bucuros că plec.”

Potrivit MentalFloss, povestea din jurul cântecului a devenit o legendă, oarecum înflorită. Multe dintre detalii sunt imposibil de verificat. Însă cântecul și povestea sa au fost mult discutate în ziarele și revistele populare, datorită legăturii lor sinistre cu multe sinucideri.

Cântecul sinucigașilor are un istoric negru

Cel puțin 18 sinucideri din Ungaria au avut legătură cu acest cântec. În articolul din Time Magazine intitulat „Muzică: cântec de sinucidere”, publicat pe 30 martie 1936, autorul (anonim) descrie câteva dintre aceste sinucideri.
Jozsef Keller, un cizmar maghiar, a lăsat un bilet înainte să se sinucidă, citând câteva din versurile cântecului. De asemenea, în Dunăre au fost găsite mai multe cadavre care aveau în mâini foaia cu partitura cântecului.
Doi oameni s-au împușcat când au auzit o orchestră interpretând cântecul sinucigașilor și alți câțiva și-au luat viața în timp ce îl ascultau. Din această cauză, cântecul a fost interzis în Ungaria.
Însă relatările nu se opresc la Ungaria.

„În anii ’30, publicațiile Time și New York Times au relatat despre sinucideri și tentative de sinucidere din SUA care aveau legătură cu acest cântec. Cântecul a fost interzis la BBC până în 2002, și, potrivit unor relatări, anumite instituții din SUA au refuzat să-l difuzeze, temându-se că acest cântec era cumva responsabil de aceste sinucideri.” Lauren Davis, Ar putea acest cântec întunecat să împingă  pe cineva la sinucidere?

Legenda spune că acest cântec a influențat peste 100 de sinucideri. Multe alte povești legate de sinuciderile acestea pot fi găsite pe internet.
Una spune istoria unei fete din Viena care s-a înecat în timp ce ținea în mâini partitura cântecului. O altă poveste implică o femeie din Londra care, după ce a ascultat cântecul în mod repetat, a luat o supradoză de droguri.

Cântecul sinucigașilor a apărut într-un climat nefast

Piatra funerară a lui Rezso Seress

Piatra funerară a lui Rezso Seress

Începuse Marea Criză și numărul de sinucideri creștea exponențial în SUA și Ungaria. În plus, antisemitismul punea stăpânire pe Europa.
Când a compus cântecul, Seress nu avea de unde să știe că avea să fie deportat într-un lagăr nazist din Ucraina. A supraviețuit, însă mama lui nu a reușit să supraviețuiască.
Înainte de a deveni muzician, Seress renunțase la cariera de artist de circ în urma unui accident. Se străduia să descurce din punct de vedere financiar. Astfel, Seress trăia în condiții perfecte pentru a compune 
Duminica întunecată. În cântec și-a pus inima și sufletul, tristețea și dezamăgirea.

Partitura originală a cântecului

Partitura originală a cântecului sinucigașilor, Duminica întunecată

A compus cântecul sinucigașilor în gama tristă a lui Do minor, și se spune că muzica putea să facă ascultătorul să devină depresiv și chiar să aibă tendințe sinucigașe. În plus, versurile erau pline de disperare.
Povestea spune că Laszlo Javor tocmai se despărțise de logodnica lui și inima sa frântă a slujit drept inspirație pentru versurile mormântale care însoțesc cântecul sinucigașilor.
În cele din urmă, Seress a fost înfrânt de depresie și a sărit pe geamul apartamentului său din Budapesta. S-a sinucis la scurt timp după ce a împlinit 69 de ani.

Însă ne-a lăsat gândurile sale:

„În mijlocul acestui succes mă simt ca un om acuzat. Această faimă fatală mă rănește. Am pus în acest cântec toate dezamăgirile inimii mele, și se pare că cei care aveau aceleași sentimente ca mine au descoperit în cântec propriile lor dureri.”

S-au scris multe cântece triste. Și multe care nu erau triste, însă vorbeau despre sinucidere. Multe sunt învinuite de a fi cauzat sinucideri, însă acestea au fost niște incidente izolate.
Totuși, de ce este Duminica întunecată cântecul care a provocat cele mai multe sinucideri din istorie? Oare fiindcă doi oameni, fiecare suferind de propriile sale dureri, și-au comunicat disperarea către ascultătorii vulnerabili?

Cântecul sinugașilor a fost interzis la BBC timp de 66 de ani

Dacă acest cântec nu ar fi existat, și-ar mai fi luat viața aceste persoane depresive sau piesa i-a împins peste buza prăpastiei? Să fie adevărat că Duminica întunecată a fost creat cu combinația perfectă de elemente astfel încât să te împingă la sinucidere?
Poate că în disperarea legată de moartea ființei iubite ascultătorul găsește o consolare. În ideea sinuciderii și a reuniunii cu persoana iubită în viața de apoi, ascultătorul găsește pace și speranță.
Dacă combinăm aceste elemente cu un mediu politic și economic sumbru, poate că vom obține cocktail-ul perfect pentru sinucidere în masă. Este un gând prea deprimant ca să stăruim asupra sa.

Un record european deosebit de trist…

La nivel european, una dintre cele mai mari rate ale sinuciderilor este înregistrată în Ungaria (pe locul trei, după Lituania și Rusia).
Un studiu realizat în anul 2010 pentru Organizația pentru Dezvoltare și Cooperare din Europa arăta că, anual, 21 de unguri din 100.000 își iau singuri viața.
Astfel, Ungaria are o rată a sinuciderilor mai mare chiar și decât Japonia, unde erau înregistrate 19 sinucideri la 100.000 de locuitori.
În România, rata sinuciderilor este 10.5 la 100.000 de locuitori – însă trebuie menţionat faptul că această cifră este influenţată de prezenţa a 1.5 milioane de etnici maghiari în România.
De exemplu, în judeţul Harghita a fost înregistrată în anul 2008 o rată de 28.8 sinucideri la 100.000 de locuitori, de aproape trei ori mai mare decât media pentru întreaga Românie.

https://incredibilia.ro

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.