Duminica, la Apata se impusca cocosul
Obicei traditional, specific comunitatii apatene, Impuscatul cocosului are originea legata de o legenda a locului din secolul al XIV-lea. Se spune ca, in timpul unei invazii tataresti, populatia s-a retras in cetate.
Invadatorii au pustiit localitatea si se pregateau sa se retraga. Au auzit, insa, un cantat de cocos in cetate si i-au descoperit pe locuitorii refugiati intre ziduri. Cetatea a fost asediata de tatari iar putinii supravietuitori ai cumplitului atac au hotarat impuscarea cocosului drept pedeapsa pentru ca i-a tradat.
Scopul sarbatorii din Apata este initierea tinerilor si tragerea la tinta, cu arbaleta. Locul cocosului viu a fost luat de unul desenat.
In fiecare an, in ziua de Paste, dupa iesirea de la biserica intreaga comunitate maghiara participa la acest stravechi obicei.
Alaiul porneste din curtea unei gazde, colinda ulitele satului si se indreapta spre un deal din afara localitatii, unde are loc „judecata cocosului”. Sarbatoarea se va incheia cu un bal la caminul cultural.
Vifor Rotar