Dumitru Prunariu este ingrijorat (I)

Dumitru Prunariu este ingrijorat (I)

0 123

Dumitru Prunariu, primul si singurul roman care a zburat in spatiul cosmic, a remarcat o coincidenta periculoasa legata de celebra profetie maya. In 2012 se vor petrece fenomene astrale care fac posibila o catastrofa tehnologica fara precedent. Prunariu va fi, incepand din luna iunie a acestui an, presedintele Comitetului ONU pentru Explorarea Pasnicã a Spatiului Extraatmosferic (COPUOS). Misiunea principala a mandatului sau e pregatirea pentru o confruntare de genul asteroidului Apophis, care se va apropia suficient de Pamant pentru a trezi ingrijorarea astronomilor, dar miza anului 2012 pare a fi mult mai mare. Din comitetul condus de Prunariu fac parte 69 de state ONU, Agentia Spatialã Europeana, Uniunea Internationala de Telecomunicatii, sau ONG-uri cum ar fi Asociatia Exploratorilor Spatiului Cosmic si Academia Internationala de Astronautica etc.

Care sunt intentiile SUA in privinta misiunilor spatiale?

Cel mai probabil, inca nu este oficial declarat, americanii se orienteaza spre niste misiuni pilotate catre asteroizi, similari cu Apophis. Una din temele principale discutate deja de 3 ani la ONU este cum ne putem proteja impotriva ciocnirii intamplatoare cu corpuri ceresti naturale, respectiv asteroizii. In momentul de fata nu exista nici un organism international care, analizand situatia, ar putea decide asupra unor masuri concrete de protejare a Terrei, eventual prin devierea asteroidului, cu toate implicatiile care pot deriva din ele. Adica sa-l deviezi de pe o traiectorie care ar atinge Parisul sau Beijingul spre, sa spunem, Siberia. Exista organisme de protectie civila care in cazul unui asteroid, ar putea lua niste masuri locale, dar nimic global. Consideram ca decizia finala ar putea fi luata de un organism cum este Consiliul de Securitate al ONU.

De ce se intentioneaza sa se faca un zbor pilotat catre un asteroid?

Pentru a se face niste prime studii la suprafata, pentru a se stabili natura si compozitia unui asteroid. In momentul de fata noi inregistram un asteroid ca o pata luminoasa pe cer. Modul de a-l inregistra este prin fotografii succesive cu ajutorul unor telescoape puternice, si pe acele fotografii se vede o pata luminoasa care se deplaseaza. Din ce este insa alcatuit? Poate fi un material poros, feros, stanca, poate avea in compozitia sa anumite materii prime. Este, in primul rand, dificil de ajuns pe un asteroid. Apophis are in jur de 300 de metri in diametru. Pentru a ajunge la suprafata lui ar trebui sa lansam o misiune acum, in 2010, care sa ajunga acolo in 2018. Dupa cateva luni de investigatii s-ar intoarce, deci intreaga misiune ar dura in jur de 15 ani.

Sa intelegem ca investigarea asteroizilor este un vis indepartat?

Nu foarte indepartat, deoarece devine o necesitate, in momentul in care in fiecare zi se descopera noi asteroizi care ar putea sa se ciocneasca cu Pamantul intr-un viitor nu foarte indepartat. Asteroizi se pot descoperi si cu cateva zile inainte sa se ciocneasca cu Pamantul. Apophis a avut marele noroc sa fie descoperit in 2004 si de atunci nu mai este un asteroid foarte interesant, ci doar unul foarte cunoscut.

(va urma)

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.