Dunarea in pericol

Dunarea in pericol

0 244


Conform unui raport al organizatiei World Wide Fund For Nature, citat de Amos News, fluviul Dunarea se afla in pericol din cauza navigatiei si a constructiilor de infrastructura. Conform studiului, constructiile facute pentru facilitarea navigatiei, cum ar fi ecluzele, porturile, largirile artificiale ale albiei si canalele, a caror lungime totalizeaza 1700 de kilometri provoaca un adevarat dezechilibru ecologic. Conform concluziilor raportului, modificarile cursului natural al Dunarii au distrus deja peste 80% din luncile, campiile si padurile bazinului hidrografic iar proicetele de infrastructura navala in curs de realizare sau propuse pun in pericol si ce a mai ramas din integritatea bazinului.


Printre amenintarile citate in raport se numara si canalul Bastroe, care, trecand prin inima Deltei, distruge habitatul pasarilor, afecteaza zonele de reproducere a faunei piscicole si altereaza debitul normal al apei in Delta.


De asemenea apele fluviului sunt din ce in ce mai poluate, producandu-se frecvent accidente soldate cu deveresarea in Dunare de petrol, pesticide, metale grele, alte substante periculoase, uneori chiar deseuri radioactive.


Conform World Wide Fund For Nature, doua viitoare investitii, propuse de Uniunea Europeana, respectiv „Coridorul VII” de transport (care ar urma sa transforme Dunarea intr-o artera de navigatie ce va uni Marea Nordului cu Marea Neagra) si Canalul Dunare-Oder-Elba vor afecta iremediabil bazinul hidrografic al Dunarii. Materializarea celor doua proiecte ar putea distruge 46.000 de hectare ale unor rezervatii naturale de pe teritoriul a cinci state.


Bianca Sorescu

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.