Dupa 20 de ani Romania vazuta de fostul premier Nastase

Dupa 20 de ani
Romania vazuta de fostul premier Nastase

0 129

Obiectivele importante ale Romaniei – cate au fost – au putut fi atinse doar printr-o abordare de tip consensual. Atat Ion Iliescu cat si Emil Constantinescu au purtat un dialog cu opozitia pe marile teme. Acum, toate proiectele importante se incearca a fi asumate de o singura persoana, de un singur partid. Rezultatul este cresterea nervozitatii sociale, iar proiectele de transformare care se incearca sa fie impuse cu forta nu vor rezista, deoarece mai devreme sau mai tarziu puterea se va schimba, iar daca opozitia actuala, viitoarea putere, nu este implicata, va modifica acele proiecte. De exemplu, PSD nu va accepta scaderea numarului de clase obligatorii, la 9, si nici nu va accepta politizarea invatamantului. Ca atare, daca legea Funeriu va fi impusa de actuala majoritate, PSD o va schimba imediat dupa ce va ajunge la guvernare.

Industria comunista a disparut, dar nu a fost inlocuita cu alte capacitati productive.
Au trecut mai bine de trei ani de la aderarea la Uniunea Europeana, dar noi ne comportam tot ca un stat candidat. Romania este intr-o acuta si prelungita criza de proiect. Parca natiunea romana se desira, se prabuseste in interior, iar aceasta devine tot mai mult o populatie care locuieste un anumit teritoriu, dar intre care legaturile de solidaritate devin tot mai slabe. Diverse categorii socio-profesionale sunt asmutite una impotriva celeilalte.
La 20 de ani de la disparitia comunismului Romania se prezinta ca o tara care a suferit un intens proces al dezindustrializarii, iar preocuparea noastra principala pentru privatizare ne-a facut sa pierdem din vedere faptul ca trecerea intreprinderilor si companiilor din mainile statului in cele ale capitalului privat, romanesc sau strain, sau chiar a celui de stat strain, nu s-a realizat cu obtinerea unor perspective ale mentinerii acestora in functiune, ca rezultat al modernizarii tehnologice si de marketing. Romania a devenit dintr-o tara producatoare una consumatoare. Nu producem, iar consumul este unul pe datorie.

Agricultura de subzistenta
Taranii si-au reprimit pamanturile, dar nu au si mijloacele necesare pentru a-l lucra. Romania este pe ultimul loc in Uniunea Europeana in ceea ce priveste suprafata de teren arabil per exploatatie agricola. In conditiile in care Romania este la 10% din media suprafetelor agricole din UE 27, o concluzie este inevitabila: prin agricultura sa de subzistenta, societatea romaneasca isi are principala vulnerabilitate in sectorul agricol, principalul generator de saracie si subdezvoltare.
In 20 de ani Romania a realizat doar 140 km de autostrada.
S-au facut foarte multe studii de fezabilitate, s-au cheltuit banii pe consultanta, dar autostrazile sunt doar virtuale. Caile ferate s-au degradat intr-o masura foarte mare.

Ce este de facut?
Construirea unei economii moderne trebuie realizata prin dezvoltarea infrastructurilor viitorului.
In opinia mea, ordinea de prioritati este urmatoarea:
a) retele de Internet de banda larga in orase si conectarea satelor, inclusiv a celor mai izolate;
b) consolidarea retelei de cai ferate si incurajarea transportului de marfa cu acest mijloc, pentru atingerea obiectivelor de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera;
c) un control foarte strict al costului autostrazilor si a calitatii lucrarilor executate.

Ecologie si stoparea migratiei
Este nevoie de refacerea echilibrelor demografice. Romania nu va putea impiedica declinul demografic imediat si prin masuri administrativ-punitive. 13 milioane de romani in 2050? Sustenabilitatea sistemelor de securitate sociala va putea fi asigurata doar prin cresterea ponderii populatiei active.
Este nerealista ideea unei reintoarceri imediate si masive a celor cca. 3 milioane de cetateni plecati la munca in Vest. In perspectiva anului 2015, ca urmare a modernizarii rapide a tarii, ar putea fi stopata migratia romaneasca in Occident, iar la orizontul anilor 2020 ar trebui realizata inversarea sensului, prin revenirea in tara a populatiei active aflate la munca. Desigur, cresterea optimismului social ar trebui sa determine cresterea nuptialitatii si a ratei natalitatii.

Romania are nevoie acum, in primul rand, de reintoarcerea la normalitate. Dialogul, consensul, intelegerea sunt trasaturi de care clasa politica actuala si, in special, guvernul au absoluta nevoie. Daca clasa politica si administratia ar renunta la incoerenta, si-ar defini obiective macar pe termen mediu si le-ar si pune in aplicare, societatea romaneasca ar primi un serios stimulent de ordin moral.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.