Dupa Electrica, si Posta Romana se maghiarizeaza
Ingeniozitatea maghiarilor din Romania continua sa dea noi probe de eficienta la capitolul practicarea feroce a iredentismului unguresc. Abia s-au stins ecourile scandalului declansat de facturile-felicitare, expediate de catre Electrica Transilvania tuturor abonatilor sai cu ocazia Pastelui ortodox. In cosuletul traditional plin cu oua rosii, o mana de tehnoredactor deloc inocent asezase unul pe care era vopsit steagul Ungariei Mari. Dupa tambalaul initial, care a debutat cu sosirea la Brasov a unei echipe de agajati ai Electrica Bucuresti – cea care a si remarcat pocinogul – nu se mai aude nimic despre masurile luate impotriva vinovatilor. Pastele a trecut, iar abonatii ortodocsi ai Electrica au mestecat cu noduri oul strecurat in cosul iredentist.
Ce a ramas insa este obsesia maghiara de a contamina cu aluzii unguresti insemnele unor companii nationale romanesti. De data asta, conlocuitorii obsedati au pus ochii pe sigla Companiei Nationale Posta Romana. Nu cea a a societatii mama, ci a filialei din Sfantu Gheorghe. Oficiul postal din localitate afiseaza la strada o sigla pe care alta mana, mai putin discreta de aceasta data, a sters insemnul RO si drapelul national al Romaniei, reprodus in logo-ul respectiv. Posta din Sfantu Gheorghe si-a eliminat cu alte cuvinte toate urmele apartenentei la o institutie romaneasca si si-a proclamat independenta fata de constrangerile grafice ale tarii in care functioneaza. Incidentul este semnalat de catre Fundatia pentru Apararea Cetatenilor Impotriva Abuzurilor Statului – FACIAS, care acuza Uniunea Democrata a Maghiarilor ca foloseste Compania Nationala Posta Romana ca paravan pentru trocuri politice. Oficialii FACIAS au pus la dispozitie si o fotografie a Oficiului Postal Sfantu-Gheorghe, surprinsa in data de 10 mai.
Daca n-au reusit sa-si declare autonomia in siajul incidentului Kosovo, comunitatile maghiare din Harghita si Covasna au ales strategia de a o face la nivel de sigle si inscriptii. O faza superioara a placutului bilingv, care avea minimul bun-simt de a nu evacua versiunea romana de pe tablite.
Vifor Rotar