După numirea lui Mircea Geoană la NATO, dezvăluiri despre tatl său, generalul Ioan Geoană, care a făcut parte din „ecuația sovietică a evenimentelor din 1989”!!
Jens Stoltenberg, Secretarul general al NATO, a anunțat miercuri numirea lui Mircea Geoană ca secretar general adjunct al Alianței, informează Digi 24. „Discuțiile despre plecarea lui Mircea Geoană pe postul de la NATO se desfășoară de câteva luni, iar fostul ministru de externe al României a beneficiat și de sprijin din partea lui Klaus Iohannis și al Vioricăi Dăncilă pentru această numire”, precizează sursa citată.
Jens Stoltenberg a anunțat pe Twitter că este foarte încântat să anunțe numirea diplomatului român în această înaltă funcție a Alianței Nord Atlantice. Mircea Geoană a declarat și el că este mândru să fie numit în această funcție.
„Sunt mândru sa fiu desemnat de către Secretarul General NATO, Jens Stoltenberg, ca următorul Secretar General Adjunct.
Este, deopotriva, o uriașă provocare si o oportunitate de a reprezenta interesele Alianței noastre, care asigura securitatea a peste 1 miliard de cetățeni. De-a lungul carierei mele diplomatice și politice am promovat legătura transatlantică și integrarea euro-atlantica a României.
Sunt profund onorat sa fiu desemnat pentru aceasta poziție cheie ce reprezinta, de asemenea, o recunoaștere a importantei contribuții a României în cadrul NATO. Apreciez, în mod deosebit, susținerea politica și instituțională trans-partinice de care s-a bucurat candidatura mea”, a scris Geoană pe facebook.
Mircea Geoană s-a născut pe 14 iulie 1958 la București, iar în 1976 a absolvit Liceul Sfântul Sava din București, iar apoi cursurile Facultății de Mecanică din cadrul Institutului Politehnic București precum și ale Facultății de Drept din București.
În 1991, un relativ necunoscut Mircea Geoană a fost numit de către Ministrul de Externe Adrian Năstase în funcția de director al Direcției Afaceri Europene.
În 1993 a fost numit purtător de cuvânt al MAE, funcție deținută până în 1995.
În 1996, Mircea Geoană este numit ambasadorul României în Statele Unite, devenind la 37 de ani, cel mai tânăr ambasador din corpul diplomatic românesc.
În martie 2000 i-a fost acordat rangul diplomatic de ambasador, iar între 2000-2004 a ocupat funcția de ministru de externe în Guvernul Adrian Năstase.
În 2001 a devenit membru al PSD, candidând fără succes pentru Primăria Capitalei în 2004.
A fost nominalizat premier în cazul în care Adrian Năstase ar fi câștigat alegerile prezidențiale din același an, ceea ce nu s-a întâmplat.
A fost ales președinte al PSD în 2005, fiind considerat liderul aripii „reformiste” a partidului. În 2009 a fost nominalizat drept candidat al PSD pentru funcția de președinte al României, dar a pierdut alegerile în turul 2, în confruntarea cu Traian Băsescu.
Mircea Geoană este fiul fostului general Ioan Geoană, cel care deținea funcția de Comandant al Apărării Civile în decembrie 1989. Despre aceste detalii, istoricul Corvin Lupu afirma că implicarea tatălui său (învinuit dar găsit nevinovat în procesul Revoluției) în evenimentele din 1989 i-ar fi fost fatală în cursa pentru Președinția României.
„Tot de Securitate (DSS -n.r.) aparținea și domnul General Ioan Geoană, care apoi a fost transferat la apărarea civilă și a fost șeful apărării. Tatăl lui Mircea Geoană a fost cel care a închis ușa pe dinăuntru de la buncărul de la sediul CC-ului, unde era postul de comandă al Comandantului Suprem. Avea legături cu toată țara, cu toată armata. Dacă intra Ceaușescu acolo, era nenorocire pentru complotiști.
Generalul Geoană și-a făcut datoria și fiul său a fost recompensat. Ambasador la Washington, nu în Bulgaria. Domnul Mircea Geoană nu putea fi președinte pentru că noi suntem în NATO, iar serviciile noastre fac parte din comunitatea informativă a NATO, iar domnul Geoană a făcut parte din ecuația sovietică a loviturii de stat. Și pentru asta s-a spus…„până aici”, relata ActiveNews la vremea respectivă.
Anul trecut, fostul procuror Dan Voinea, cel care a instrumentat dosarul Revoluției în anii 90, spuneacă tatăl lui Mircea Geoană este cel care a lansat „diversiunea cu teroriștii din subteran” în timpul evenimentelor din 1989.
Adrian Moraru, expert in politici publici, a publicat pe Facebook un document din care reiese ca tatal lui Mircea Geoana, generalul de Securitate Ioan Geoana, a facut parte din comitetul restrans format de Ceausescu pentru a analiza efectele exploziei de la Cernobil asupra Romaniei.