Dupa o noua amanare, Minunea s-a semnat luni?

Dupa o noua amanare,
Minunea s-a semnat luni?

0 157

Pentru ca atat foarfeca pentru taierea pamblicii cat si autostrada sunt foate departe de a avea forma, iar ministrul Berceanu nu se stie daca va mai avea fotoliul de la Transporturi”, autoritatile s-au hotarat sa amane semnarea contractului pentru luni 18 ianuarie 2010. Era nevoie de o ceremonie astfel ca tara sa vada cat este de dedicat constructiilor de autostrazi ministrul Berceanu. Prezenta presedintelui Basescu la ceremonie, omul care din varful Ministerului Transporturilor spunea ca Romania nu are nevoie de autostrazi, a fost considerata ca neoportuna si astfel anulata in ultimul moment. Oricumn prin prezenta sa la ceremonie nu se demonstra contrariul.
Contractul s-a semnat urmand ca francezii sa recupereze investitia facuta pe credit, dprintr-o rata anuala platita de Guvern si dintr-o taxa de 1 – 2 euro pentru care fiecare autovehicol.

Pe 17 noiembrie, din motive electorale, ministrul Radu Berceanu punea presiune pe francezi spunand ca daca pana la finele anului 2009, nu va fi semnat contractul pentru autostrada Comarnic-Brasov, reiese ca firmele care au castigat licitaþia nu mai sunt interesate de punerea in practica a proiectului.
Contractul de concesiune al autostrazii Comarnic-Brasov a fost castigat de consorþiul format din firmele Vinci Concessions SAS, Aktor Concessions S.A., Vinci Construction Grand Projets SAS si Aktor SA, valoarea totala a acestuia fiind de 1,507 miliarde euro.
Marele grup francez nu s-a lasat intimidat. Si-a facut cat se poate de atent documentele, a asteptat sa vada daca ii este anulata inca o data licitatia, de nou locatar de la Palatul Cotroceni si dupa ce noul guvern a reintrat in functie a programat semnarea Contractului. Reamintim ca vechea anulare a Contractului de concesiune, facuta la un anumit ordin, de pe Deal evident, de catre Dobre, fostul ministru de la “Transportul”, a costat Romania o dublare a valorii costurilor pe kilometrul de Autostrada. In concluzie cei de la Vinci au castigat mai mult din oprirea lucrarilor decat din munca la Autostrada.
Contractul pentru autostrada Comarnic-Brasov, in valoare de 1,5 miliarde euro, urmeaza sa fie semnat in cursul zilei de luni de ministrul Transporturilor, Radu Berceanu si de reprezentantii consortiul Vinci-Aktor. Anuntul a fost facut duminica de catre directorul general al Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale, Dorina Tiron.
Concesiunea presupune ca firmele sa construiasca autostrada din fonduri proprii, urmand ca de la data cand se preia amplasamentul, statul sa achite pe o perioada de 26 de ani 180 milioane de euro pe an.
Acest tronson de autostrada, in lungime de 58 km, incepe de la Comarnic si se va termina langa Brasov intersectand DN1 undeva intre Ghimbav si Codlea, fiind considerat cel mai dificil tronson, din cadrul viitoarei autostrazi Bucuresti-Brasov.
Ce va fi dincolo de capat, adica la intersectia cu DN1, este un mister pe care doar o minune ni-l va dezvalui si poate o alta minune va face ca cei din aceasta generatie, indiferent de varsta sa parcurga la volan traseul pana la Targu Mures sau Cluj.

Horia D.R.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.