EADS ar putea deschide o fabrica la Brasov
Concernul aeronautic EADS intentioneaza sa construiasca o fabrica in Romania pentru componente din metal si laminate pentru avioane, transmite, luni, cotidianul german Financial Times Deutschland.
Pentru a putea livra in continuare avioane Airbus la preturi competitive, nou infiintata filiala a EADS, Premium Aerotec, va produce, de la inceputul anului viitor, componente in Romania.
Producerea componentelor intr-o tara cu costuri reduse ale mainii de lucru este un imperativ pentru Premium Aerotec, se afirma in ultimul numar al publicatiei interne a angajatilor companiei.
Construirea acestei fabrici in Romania va fi raspunsul Premium Aerotec la presiunile exercitate de Airbus ca si EADS sa ii livreze componente la preturi comparabile cu cele de pe pietele externe. Cazul fabricii din Romania nu va fi singular: si Aerolia, divizia franceza similara a EADS, a decis sa construiasca o fabrica in Tunisia – si aceasta o tara cu costuri reduse ale mainii de lucru.
Compania Premium Aerotec a luat nastere la inceputul acestui an, fiind constituita din trei uzine Airbus germane: Varel, Nordenham si Augsburg. In prezent, compania are 6.300 de angajati si a livrat componente in valoare de circa 1 miliard euro.
”Oportunitatile oferite in Romania sunt cele mai bune, sub aspectul potentialului specialistilor si, prin urmare, le vom da curs”, a declarat, pentru FTD, un purtator de cuvant al Aerotec, care insa nu a precizat un termen concret al deschiderii uzinei.
Se pare ca managementul Premium Aerotec asteapta mai intai rezultatul turului doi al alegerilor prezidentiale din Romania, mentioneaza FTD. Intr-o prima faza, in uzina de la Brasov vor fi angajate 250 de persoane. In faza de productie, fabrica va avea 500 de angajati.
Fabrica din Romania ar urma sa functioneze independent de concernul EADS. Totusi, deocamdata circa 80 la suta din vanzari vor fi catre EADS, iar cel putin pana la sfarsitul anului 2011, EADS va detine pachetul majoritar. Concernul investeste aproximativ 500 de milioane euro pentru productia de componente pentru aeronave din cele mai moderne materiale din fibra de carbon, in special pentru modelul Airbus A350. Uzina ar putea prelua si partea de productie a asa-numitelor componente mici ce se realizeaza in prezent la uzina Airbus de la Bremen, care are in prezent aproximativ 400 de angajati.
Sursa: AGERPRES