Echinacea (Echinaceea augustifolia)

Echinacea (Echinaceea augustifolia)

0 198

?


Este originara din zona Americii de nord, unde creste in flora spontana. Era folosita de bastinasi in tratarea ranilor si muscaturilor de sarpe. Eficienta acestui remediu natural este cunoscuta din cele mai vechi timpuri, fiind cel mai puternic detoxifiant si “antibiotic vegetal” folosit acum in tratamentele naturiste. Echinaceea este cunoscuta pentru capacitatea de a ne proteja impotriva bolilor avand proprietatea de a stimula imunitatea prin implicarea in producerea de substante antivirale (interferon). Aceste proprietati erau cunoscute si de indienii din America Nord care foloseau echinaceea pentru tratamentul muscaturilor de serpi, a febrei si a ranilor care se vindecau incet. De asemenea, se poate folosi in conditii de stres fizic si psihic deosebit care pot determina scaderea pragului imunitar.


Astazi trei specii din acesta planta sunt cultivate in scop medicinal. Aceste sunt: Echinacea, Echinacea purpurea, Echinacea asteraceae.


Este o planta foarte frumoasa de talie mare, are o periaoda mare de inflorire din iunie pana in octombrie, seamana cu margareta dar are culoare roz pana la rosu inchis. Se planteaza in locuri insorite pe un sol bogat si bine drenat.



  1. Parti utile: radacina si florile. Radacinile sunt folosite de la plantele cu o vechime mai mare de 4 ani. Florile se culeg cand sunt complet deschise.

  2. Utulizari medicinale:Echinacea se administreaza? atat intern cat si extern.

In uz intern:



  • In infectiile respiratorii. Este in primul rand indicata persoanelor relativ sanatoase, care vor sa se fereasca de bolile respiratorii din timpul iernii. O cura de 10-14 zile cu tinctura sau pulbere de echinacea mareste considerabil capacitatea de aparare a organismului in fata infectiilor. Apoi, echinacea, mai ales sub forma de pulbere, este un adevarat elixir pentru persoanele foarte sensibile la frig, care fac guturai, se confrunta cu umflarea amigdalelor sau a ganglionilor la cea mai mica pala de curent. O cura de o luna cu echinacea sub forma de pulbere ajuta la eliminarea gradata a infectiilor persistente si mareste rezistenta la bolile infectioase.

  • In infectii urinare(cistite bacteriene) Planta uscata de echinacea, care se gaseste la Plafar, se macina cu rasnita electrica de cafea sau in piua, dupa care se cerne prin sita. Se iau trei lingurite rase de pulbere pe zi, pe stomacul gol. Planta se tine sub limba vreme de 10-15 minute, iar apoi se inghite cu apa. In infectiile acute se pot lua pana la sase lingurite de planta pe zi, pe stomacul gol, tinand eventual planta mai putin timp sub limba, intrucat este destul de iritanta si lezeaza tesuturile epiteliale.


  1. Preparate:


  • infuzie – 2 linguri de planta la o cana de apa la fierbere; se indulceste cu miere de albine si se bea caldut la intervale de timp mici, la 2-3 ore cate 150-200 ml.??????


  • Capsule:-1-3 capsule pe zi intre mese. O capsula pe zi timp de o luna. Se recomanda ca in perioadele de toamna, iarna, primavara sa se administreze Echinacea o luna, cu pauza de o luna, pe tot intervalul. Pentru accelerarea recuperarii in gripa sau raceli se pot lua pana la 3 capsule pe zi

  • Tincturi: Tinctura de echinacea se afla atat in magazinele cu produse naturale , cat si in farmacii. Cei care sufera de raceala trebuie sa ia trei sau patru picaturi dizolvate in apa la fiecare doua ore la inceputul simptomelor si apoi de trei sau patru ori pe zi timp de doua saptamani.

?


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.