Echinoctiul de toamna (II)

Echinoctiul de toamna (II)

0 294

Principalele obiceiuri si practici de schimbare a anotimpului calduros (vara) cu unul rece (toamna) sunt concentrate in jurul echinoctiului de toamna si se manifesta cu ocazia unor sarbatori religioase sau populare.
In aceasta perioada incepe si insamantarea graului de iarna. In sudul tarii, taranii recolteaza orezul si se pregatesc pentru insamantarea rapitei. Acum, precipitatiile au o influenta majora pentru munca de pe camp si pot produce uneori pierderi serioase taranilor. Potrivit experientei acestora, recolta de toamna trebuie stransa cat mai repede, iar insamantarea facuta la timp. Numai asa se pot valorifica resursele termice dinaintea iernii, permitand culturilor agricole sa ierneze in conditii bune, conditii strict necesare pentru obtinerea unei recolte bune in anul urmator.
In vremuri stravechi, se organizau o serie de manifestari cu ocazia echinoctiului de toamna, dintre care cea mai importanta este pregatirea ofrandelor pentru Luna, care a devenit mai tarziu Sarbatoarea Lunii. Aceasta sarbatoare cade in a 15-a zi din a 8-a luna a calendarului traditional, ziua cu luna plina cea mai apropiata de echinoctiul de toamna. In fiecare seara de 15 august a calendarului lunar, se organizau petreceri cu placinta lunii, pepeni, mere, prune, struguri si alte fructe. Nelipsite erau placinta si pepenele. Astazi, oamenii prepara aceasta placinta pentru intregirea familiei. In unele regiuni rurale se mai organizeaza si targuri de crizanteme.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.