Economia neagra in Romania

Economia neagra in Romania

0 250

Forta de munca din sectorul informal (economia neagra) reprezenta, in luna septembrie a anului trecut, 11,2 la suta din populatia ocupata totala, in usoara crestere fata de mai 2008 – 10,4 la suta, potrivit unei analize a Centrului Roman de Modelare Economica (CERME).
Datele, prezentate joi, la un seminar de statistica, de Manuela Sofia Stanculescu, cercetator la Institutul pentru Cercetarea Calitatii Vietii (ICCV) al Academiei Romane, arata ca in sectorul informal lucrau in septembrie 2008 circa 1,7 milioane persoane, in sectorul formal – 7,12 milioane persoane, iar in gospodarii – 4,072 milioane persoane, la o populatie ocupata totala de 11,58 milioane persoane.
Suma totalurilor pe componente este mai mare decat populatia ocupata totala deoarece unele persoane combina doua sau mai multe activitati din sectoare diferite (pot lucra in sectorul formal, dar sa aiba si o a doua ocupatie in sectorul informal – spre exemplu un contabil salariat care furnizeaza si pe cont propriu, la negru, expertiza contabila pentru alte intreprinderi).
In sectorul formal lucra un procent de 51,8 la suta din totalul populatiei ocupate, iar in gospodarii – 25,6 la suta, conform datelor la nivelul lunii septembrie 2008.
Sectorul informal avea ponderile cele mai ridicate in judetele din nord-estul tarii (regiunea de dezvoltare Nord-Est) – 20 la suta si sud-est – 19 la suta, in timp ce in Bucuresti-Ilfov ponderea era de numai trei la suta, iar in regiunea Vest – sapte la suta.
In regiunea de dezvoltare Nord-Est, sectorul formal avea o pondere de 32 la suta, opt la suta dintre persoane lucrau atat in sectorul formal cat si in cel informal, iar 40 la suta lucrau in gospodarii.
Cea mai mare pondere a celor care lucrau in gospodarii se inregistra in Oltenia (regiunea de dezvoltare Sud-Vest) – 41 la suta.
In Bucuresti, sectorul formal totaliza 92 la suta din forta de munca, iar in regiunea Vest – 68 la suta.
In analiza CERME, in sectorul informal au fost luati in calcul salariatii fara contract sau angajament formal de munca (munca la negru), persoanele ocupate in unitati familiale neagricole neinregistrate, patroni si lucratori pe cont propriu neinregistrati, persoane ocupate in exploatatii agricole care vand peste 50 la suta din ceea ce produc.
Sectorul formal cuprinde salariatii cu contract sau angajament formal de munca, persoanele ocupate in unitati familiale neagricole inregistrate, patroni si lucratori pe cont propriu inregistrati, iar sectorul gospodariilor cuprinde persoanele ocupate in exploatatii agricole care consuma peste 50 la suta din ceea ce produc.

Sursa: AGERPRES

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.