Economia românească are potenţialul de a deveni TIGRUL Balcanilor

Economia românească are potenţialul de a deveni TIGRUL Balcanilor

0 684
România este văzută de analiÅŸtii occidentali ca un pariu mai bun pentru comunitatea de investiÅ£ii decât multe dintre statele vecine, conform unui raport al Democracy Institute din Washington intitulat "Tigru balcanic sau fundătură din Balcani? Ameninţările de astăzi la adresa viitorului economic al României".
Potrivit autorilor raportului, opinia larg răspândită în Occident este că românii sunt un popor sărac care trăieÅŸte într-o Å£ară înapoiată. Însă, în termeni macroeconomici, România a făcut progrese semnificative, în special în ultimii ani.
De exemplu, potrivit 'The Economist', România are în prezent un PIB-ul per capita de 8.070 de dolari, în creÅŸtere semnificativă faţă de 7.225 de dolari per capita în urmă cu câÅ£iva ani. GraÅ£ie progreselor considerabile făcute în ultimii ani, perspectiva economică a României este foarte încurajatoare, consideră la rândul său Grzegorz Konieczny, vicepreÅŸedinte Franklin Templeton.
Trebuie adaugat si faptul extrem de importanr – cheltuielile guvernamentale se situează la 36% din PIB, un nivel sănătos comparativ cu multe state europene ÅŸi economii emergente.
De asemenea, într-un raport recent, Economist Intelligence Unit prognoza că în acest an economia românească va înregistra o creÅŸtere de 2,4%, în condiÅ£iile în care în primul trimestru România a avut a treia mare creÅŸtere economică din UE.
În plus, în primele ÅŸapte luni ale anului deficitul bugetar al României a coborât până la 0,98% din PIB, faţă de o Å£intă anuală de 2,3% din PIB, iar ÅŸi mai important România a înregistrat pentru prima dată un excedent al contului curent.
De asemenea, România dispune ÅŸi de un alt avantaj faţă de ţările din regiune datorită nivelului relativ scăzut al cotei unice de impozitare, 'Dacă datele fundamentale solide al României sunt cuplate cu dorinÅ£a Guvernului de a implementa reforme (în special în sectoarele cheie precum energia ÅŸi transporturile) credem că Å£ara are potenÅ£ialul de a deveni unul dintre liderii Uniunii Europene în termeni de creÅŸtere economică', susÅ£ine Grzegorz Konieczny vicepreÅŸedinte Franklin Templeton.
 
Raportul precizează că premierul Victor Ponta va vizita SUA în următoarele zile pentru a explica avantajele comparative ale României unora dintre principalele companii americane.
'Alegerile pe care România le va face în următoarele săptămâni ÅŸi luni vor avea consecinÅ£e tangibile ÅŸi serioase asupra economiei sale ÅŸi asupra poziÅ£iei sale în ordinea economică internaÅ£ională', se mai arată în raportul Democracy Institute.
Potrivit acestui raport, România se confruntă cu alegerea între două drumuri politice: unul duce către o economie de tip tigru, prosperă ÅŸi bazată pe piaţă, construită pe baze solide, cealaltă duce către o Românie cu statutul ÅŸi condiÅ£iile unei fundături balcanice, cu o conducere coruptă, care guvernează peste o populaÅ£ie sărăcită.
"În termeni macroeconomici, România a înregistrat un avans semnificativ. Cu o creÅŸtere solidă a PIB, o rată redusă a inflaÅ£iei ÅŸi un deficit bugetar care poate stârni invidia multor state ale UE, situaÅ£ia actuală a României s-a îmbunătăţit semnificativ în ultimii an, punând bazele unei fundaÅ£ii pe care viitorul economic al ţării poate fi edificat", mai scrie raportul. Acesta semnalează, totodată, că eforturile premierului Victor Ponta de a creÅŸte transparenÅ£a ÅŸi de a se angaja într-o combatere mai eficientă a corupÅ£iei ar putea creÅŸte încrederea investitorilor internaÅ£ionali în mediul românesc de afaceri.
"Premierul Ponta susţine un model de creştere economică bazat pe investiţii, mai puţine taxe, mai puţină birocraţie, privatizare, bugete echilibrate, cheltuieli guvernamentale disciplinate", arată documentul emis de "Democracy Institute"
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.