Economia romaneasca …tot in crestere !
Il mai crede cineva pe seful Guvernului sau pe ministrul de finante atunci cand spune ca economia romaneasca este in crestere? Cei mai multi dintre romani nu mai cred nimic din aceaste sforaitoare declaratii. Noi va spunem ce a declarat la inceputul saptamanii. Premierul Calin Popescu-Tariceanu a adoptat luni un ton optimist, dand asigurari ca economia Romaniei va cunoaste si in perioada urmatoare, in ciuda crizei financiare mondiale, o crestere semnificativa, cu mult peste media europeana.
„Bazele economice solide, economia sanatoasa care s-a construit in ultima perioada nu vor putea sa nu aiba o influenta decisiva asupra economiei romanesti si in anii urmatori. De aceea, toti economistii considera ca Romania se va inscrie, in continuare, pe un trend de crestere economica. Probabil ca din cauza crizei financiare mondiale, ritmul de crestere nu va mai fi acelasi ca in acest an, in care vom inregistra un nivel de exceptie. Probabil ca va exista o incetinire in perioada urmatoare, dar ceea ce va pot spune cu certitudine este ca ritmul de crestere economica al Romaniei va fi cu mult peste media europeana”, a declarat seful guvernului in cadrul Conferintei internationale „Hospitality Trends – Bucharest”.
„In perioada care urmeaza eu prevad o crestere economica care va face ca Romania, intr-un orizont rezonabil, sa devina a saptea putere economica a Europei. Este si un obiectiv ambitios, dar in acelasi timp si un orizont realizabil, care se va putea atinge bazandu-ne pe eforturile comune ale cetatenilor, ale investitorilor, ale Guvernului, ale autoritatilor locale. Cu totii ne dorim ca aceste investitii sa rodeasca”, a spus el.
Premierul a evocat cresterea economica constanta din ultimii ani, determinata de discrepanta dintre cerere si oferta, nevoia de modernizare a Romaniei, de ameliorare si extindere a infrastructurii, in general, precum si de aportul pe care fondurile europene nerambursabile le-au adus la evolutia economica.
„In ultimii ani am avut o politica economica prudenta, care a vizat in primul rand incadrarea in criteriile Pactului de Stabilitate, deficitul bugetar a fost tinut sub control, cheltuielile publice, de asemenea, iar o cota foarte ridicata care a depasit 15% din buget s-a dus catre investitii. Aceste tendinte vor continua si in anii care urmeaza”, a dat asigurari Tariceanu.
Seful guvernului a subliniat totodata referitor la criza mondiala fara precedent ca BNR a practicat o politica ferma de control al sistemului bancar de natura sa permita Romaniei sa nu fie afectata de actuala situatie mondiala. Criza financiara, a aratat el, se va reflecta in criza de lichiditati, care va avea ca efect credite mai scumpe, astfel ca „orice investitie trebuie gandita de doua ori”.
„Avem totusi o baza economica solida, o industrie in care s-a investit foarte mult si care a inceput sa produca mai mult si mai competitiv. (…) Nivelul de productivitate a crescut constant in ultimul timp si prin urmare si competitivitatea economiei romanesti, care nu va trebui sa se bazeze in continuare si pe pretul scazut al fortei de munca. Cei care cred ca in Romania pot sa faca investitii datorita pretului scazut al fortei de munca se vor insela. Cred ca trebuie sa se gandeasca sa faca investitii care sa fie competitive si cu productivitate inalta pentru a se putea mentine in evolutia generala a economiei romanesti”, a mai spus el.
Premierul a mai adaugat ca oamenii de afaceri care doresc sa investeasca in Romania trebuie „sa gandeasca investitiile ca in orice alta tara europeana in care costurile fortei de munca sunt astazi la un nivel poate mai atractiv, dar in perioada in care va urma vor ajunge sa fie aproape competitive cu celelalte tari europene”.
„Factorul primordial va fi asigurat de productivitate si de investitiile in elementul tehnologic care sa dea competitivitate investitiei si profitabilitatea ei”, a conchis Tariceanu.