Economic România gonește cu viteza cea mai mare în UE! Viteza este...

Economic România gonește cu viteza cea mai mare în UE! Viteza este bună, dar baza nu e la fel de bună!

0 457

România nu a ieșit din criză, ci se află într-o perioadă de tranziție în care înregistrează cea mai mare viteză de creștere din Uniunea Europeană, dar pe o bază care nu este la fel de bună, susține Adrian Vasilescu, consilier strategie în cadrul Băncii Naționale a României (BNR).

„Este cert, criza a început cu o recesiune, dar din 2011 avem creștere economică, iar aceasta s-a grăbit tot mai mult și, dacă în 2015 viteza de creștere economică a fost pe locul șase în UE, acum, în 2016, suntem prima țară ca viteză din UE. Gonim cu viteza cea mai mare în UE, dar din păcate avem o povară istorică cumplită pe care o ducem în spate, și dacă viteza este bună, baza nu mai e la fel de bună”, a explicat miercuri Vasilescu, în cadrul unei dezbateri cu privire la evoluția României în cei zece ani de la aderarea la Uniunea Europeană.

El a reamintit, în acest context, faptul că România se află pe locul șase în UE după criteriul populației, pe locul 17 după dimensiunea produsului intern brut și pe locul 27 din 28 (în fața Bulgariei) în funcție de PIB pe locuitor la paritatea standard a puterii de cumpărare, indicator care arată forța de consum a acestei populații și forța de consum a țări.

„Criza nu cred că s-a încheiat, dar se întâmplă ceva inedit în istorie. Ciclurile economice nu mai sunt așa cum știam din teorie, și anume o fază de avânt, urmată de una de declin, după care vine iar avântul. Faza de declin s-a cam încheiat, dar nu începe o nouă fază de avânt ci trecem din nou printr-o fază de tranziție. Așa ne este dat nouă, să tot trecem prin tranziție”, a subliniat Vasilescu.

El a reamintit faptul că bazele aderării României la UE au fost puse în anul 2000 în timpul guvernării Isărescu, când premierul de la acea vreme l-a convins pe președintele CE, Romano Prodi, cu privire la necesitatea ca România să adere la UE la 1 ianuarie 2007.

Ulterior a fost elaborată strategia dezvoltării economiei pe termen mediu. „Acesta a fost, în toți acești 26 de ani, primul program de dezvoltare a țării la care au lucrat trei guverne, respectiv Isărescu, Năstase și Tăriceanu care a avut și șansa de a bea șampanie cu Romano Prodi la cumpăna anilor 2006-2007. Cam asta este istoria. Astăzi văd că sunt unii care vor să o falsifice, vor să îi pună lui Mugur Isărescu în spate faptul că a înfundat țara pe un drum aiurea. Dacă intrarea în UE înseamnă pentru acești oameni că țara a fost înfundată este treaba lor, eu sper că cei care urmează (în conferință — n.r.) vor veni cu cifre cu care să demonstreze ce imens avantaj a avut România intrând la 1 ianuarie 2007 în UE”, a mai spus reprezentantul BNR. AGERPRES

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.