Edilii brasoveni pregatesc dezinsecția impotriva Zika
Autoritatile locale brasovene asteapta detalii de la Institutul Cantacuzino pentru a face o campanie eficienta impotriva tintarului „tigru“, care raspindeste virusul Zika. Institutul National de Sanatate Publica a recomandat recent revizuirea, de catre autoritatile publice locale, a progamelor de combatere a daunatorilor, inclusiv a tintarilor
Autoritatile locale brasovene asteapta detalii de la Institutul Cantacuzino pentru a face o campanie eficienta impotriva tintarului „tigru“, care raspindeste virusul Zika. Institutul National de Sanatate Publica a recomandat recent revizuirea, de catre autoritatile publice locale, a progamelor de combatere a daunatorilor, inclusiv a tintarilor. Zonele cele mai expuse la raspindirea tintarilor sint cele cu umezeala mare, unde exista maluri de riu, izvoare, lacuri sau balti.
In Brasov astfel de zone sint cartierul Noua, in vecinatatea laculului, sau catierul Stupini, unde se afla o zona mlastinoasa. La fel de expuse sint insa si cartierele din oras in care au fost ridicare constructii pe terenuri mlastioase. In Tractorul, de exemplu, cam 50% din subsolurile de bloc sint inundate, ceea ce favorizeaza aparitia si dezvoltarea insectelor. Dezinsectia care se va face in perioada urmatoare va include substante speciale pentru eventualii tintari care ar putea purta virusi.
Deocamdata insa, reprezentantii autoritatilor spun ca nu au indicii de insecte purtatoare.
Virusul Zika este raspindit prin muscatura tintarului Aedes, cunoscut ca tintarul ,,tigru“. O epidemie a aparut anul trecut in America Latina, unde conditiile meteo sint propice dezvoltarii insectelor.
Virusul Zika a fost identificat pentru prima data la o maimuta din Africa, in 1947. Primul caz de transmitere la om, conform datelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, s-a inregistrat in 1968.
In aproximativ 70-80% din cazuri, aceasta infectie trece neobservata, din cauza asemanarii simptomelor ei cu cele ale unei raceli. Persoanele care contacteaza virusul Zika au, de cele mai multe ori, febra si dureri de cap. In unele cazuri, manifestarile pot merge pina la conjunctivita, ganglioni, eruptii cutanate sau dureri ale muschilor si articulatiilor.
In Colombia, au fost anuntate peste 13.500 de cazuri. Anul acesta, sase tari europene, printre care Spania, Italia si Marea Britanie, au confirmat prezenta bolii pe teritoriile lor Nu exista niciun tratament specific si nici vaccin pentru acest virus.
Vifor Rotar