Editorial din Ungaria – FLORI SI PUTREGAI !

Editorial din Ungaria – FLORI SI PUTREGAI !

0 887
Este un adevăr istoric că, în vremuri de criză economică, elementele extremiste câştigă teren, iar criza prelungită duce la naşterea sau renaşterea unor ideologii periculoase. Alături de guverne şi partide politice, inclusiv aceste curente ideologice manipulează oamenii, care din cauza şomajului şi a lipsei banilor devin victime uşor de manevrat.
În Ungaria secolului XXI, partidele şi curentele extremiste s-au întărit, şi-au creat propriile lor şcoli populare şi chiar academii. Iar acestea atrag în primul rând generaţiile de 20–30 de ani.
Încă din anul 2012 funcţionează în Ungaria o astfel de şcoală cu nume pompos: „Academia de Ştiinţe Spirituale şi Strategii Naţionale Regele Attila”, mai pe scurt Academia Regele Attila. Scopul acesteia este crearea unei noi aristocraţii maghiare spirituale”, iar studenţii şi-i aleg din rândurile tinerilor de 20–28 de ani care au o „chemare de neclintit în serviciul naţiunii şi pe care Providenţa i-a investit cu talente potrivite pentru această misiune” (citate de pe pagina de prezentare a academiei). Atilla
Şcoala şi-a ales numele regelui hunilor Attila, deoarece Anonymus i-a considerat pe primii conducători Álmos şi Árpád urmaşi ai acestuia, iar despre secui a scris că… înainte să se ataşeze ungurilor, au făcut parte şi ei din „poporul regelui Attila”.
Programul şcolii pare a fi unul milităresc, deoarece pe lângă educarea tinerilor în spirit naţional oferă şi studii în domeniile metafizicii, teologiei, cosmologiei, epistemologiei (teoria cunoaşterii ştiinţifice), politologiei, etc, dar în programă mai găsim şi referire la istoria ungurilor străvechi, legăturile asiatice ale maghiarimii, istoria armatelor europene, studiul Sfintei Coroane, politică monetară internaţională sau cunoştinţe despre apărarea patriei şi despre armamentele tradiţionale şi moderne.
Şcoala promite că tinerii care reuşesc să termine studiile de trei ani vor avea posibilitatea să lucreze în administraţia publică.
În „academia” condusă de „lideri spirituali” domină o atmosferă de sectă, cu un control serios, iar printre ideologiile principale se află acceptarea inferiorităţii femeilor, elogierea lui Szálasi Ferenc (fost lider de extrema dreaptă al Partidul Crucilor cu Săgeţi), fidelitate faţă de Habsburgi şi studii oculte, spun unii foşti studenţi care s-au arătat nemulţumiţi de metodele şi ideologiile predate. Academia şi profesorii ei se leagă prin mai multe fire de partidul de extrema dreaptă Jobbik, chiar liderul acestuia fiind unul dintre cei care ţin cursuri la această şcoală… Jobbik
Extremismul de dreapta şi ideologiile antidemocratice sunt tot mai ameninţătoare în Ungaria, mai ales dacă privim şi ultimele analize referitoare la susţinerea partidelor. Extrema dreaptă din parlamentul de la Budapesta, reprezentată prin Jobbik, este în creştere continuă din anul 2010 încoace, având deja 1,5 milioane de simpatizanţi.
Partidul încearcă de ceva timp să-şi arate latura mai înţelegătoare faţă de problemele sociale ale populaţiei, şi prin asta atrage un număr tot mai mare de votanţi, fără ca aceştia să ştie exact ce (sau cine) se ascunde în spatele acestor organizaţii.
Nu se ştie, de exemplu, cine finanţează academia Attila, dar legăturile orientale şi marea admiraţie a acestor „academicieni” faţă de Putin îi duce pe unii spre gândul că banii pentru funţionarea acesteia vin direct din Rusia.
Lucruri înspăimântătoare, şi dacă acestea sunt doar ipoteze. Populaţia Ungariei nu a ieşit de sub comunism ca peste 25 de ani, de bună voie, să se întoarcă ca nişte dobitoace la acelaşi regim atât de dăunător. Din păcate, afectaţi de crize, de şomaj şi de lipsa banilor, oamenii pot fi tot mai uşor manipulaţi. Din exterior poate că ţara se vede că înfloreşte, dar din interior ceva tare miroase a putregai…

Jula, Eva Şimon 2015

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.