Educatia la cateva ore de greva!
Sindicalistii din invatamant au anuntat, inaintea intalnirii pe care o au prgramata, azi (luni n.r.), cu ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, si cel al Finantelor, Gheorghe Pogea, ca sunt dispusi sa renunte la greva anuntata pentru zilele in care ar fi trebuit sa aiba loc tezele unice numai daca se creeaza premisele respectarii legilor in vigoare.
„Nu renuntam la greva decat daca suntem asigurati ca se respecta legile in tara asta, pentru ca, pe langa anularea in mod nencostitutional a legii majorarii salariilor cadrelor didactice, Guvernul a dat o serie de ordonante nejustificate si abuzive. Ne referim la ordonanta prin care sunt demisi inspectorii generali scolari, prin care se legifereaza politizarea invatamantului, la ordonanta rectificarii bugetare. Sa ne explice si noua ministrii cum se pot incadra intr-un buget de salarii mai mic decat este necesar fara sa scada lefurile si fara sa reduca din personal”, a declarat secretarul general al Federatiei Educatiei Nationale, Constantin Ciosu, pentru NewsIn.
Sindicalistii cer aplicarea legii privind majorarea salariilor profesorilor macar din ianuarie 2010
„Maine vom discuta, probabil, despre rectificarea bugetara. Degeaba spune ministrul Andronescu ca nu se fac disponibilizari si nu scad salariile. Noi avem dovezi de la directiile contabile din teritoriu ca nu sunt bani pentru salarii si se vor lua masuri care contesta declaratiile ministrului. Vrem sa ni se arate cum se va imparti bugetul redus astfel incat sa ramana toti angajatii in sistem si sa ia aceiasi bani”, spune Simion Hancescu, vicepresedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant.
„Vrem sa avem asigurari constitutionale ca se va aplica Legea 221/2008, macar din ianuarie 2010. Este o lege data de Parlament si trebuie respectata. Dar asta nu este singura problema, mai sunt multe alte decizii pe care guvernul le-a luat in mod necorespunzator, de exemplu ordonanta deconcentratelor, prin care sunt demisi sefii inspectoratelor. Mai este legea salarizarii unice, la care Justitia nu vrea sa participe, nu cred ca vom renunta prea curand la greva”, a adaugat vicepresedintele FSLI.
Greva generala in invatamant in zilele tezelor unice
Cadrele didactice din toata tara intentioneaza sa intre in greva marti, cand este programata teza unica la limba si literatura romana pentru elevii claselor a a VII-a si a VIII-a. Ei ameninta cu greva si in zilele de 13 si 21 mai, cand sunt programate celelalte doua teze unice.
Ministerul Educatiei ia in calcul reprogramarea tezelor, insa sindicalistii avertizeaza ca aceasta nu este o solutie: „Reprogramarea tezei nu este o solutie, pentru ca noi vom face greva in zilele cu teze unice, indiferent ca este vorba despre data de 5 mai sau 20 mai. Ideea este sa boicotam examenele nationale, adica si bacalaureatul si titularizarea. Aceasta asa-zisa rezolvare pe care a gasit-o ministerul, respectiv reprogramarea examenelor, nu va face decat sa incinga spiritele printre profesori”, a avertizat Federatia Educatiei Nationale.