Educatia obligatorie va fi de 13 ani
Ministrul Educatiei, Cristian Adomnitei, a lansat, luni, 17 decembrie, noul pachet de legi privind invatamantul preuniversitar, superior si statutul personalului didactic.
Invatamantul obligatoriu, de treisprezece ani, va incepe chiar de la gradinita, iar ciclul gimnazial va cuprinde clasele V-IX. Acestea sunt doar doua dintre propunerile facute de Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului in noile legi din domeniu, lansate in dezbatere publica.
Educatie timpurie anteprescolara
Noul pachet de legi prevede ca educatia timpurie anteprescolara se va desfasura in perioada 0-3 ani, invatamantul scolar, care cuprinde grupa mica, grupa mijlocie si grupa mare – intre 3 si 6 ani, invatamantul primar va avea cinci clase structurale – clasa pregatitoare si clasele I-IV.
Potrivit legii invatamantului preuniversitar, invatamantul gimnazial este invatamant secundar inferior si cuprinde cinci clase (V-IX), invatamantul liceal este invatamant superior, secundar si cuprinde 3 sau 4 clase (X-XII sau XII). De asemenea, educatia profesionala va face parte din invatamantul liceal, filiera tehnologica.
Invatamantul tertiar nonuniversitar va cuprinde, potrivit proiectului de lege lansat spre dezbatere publica, invatamantul postliceal intre una si trei clase.
Potrivit ministrului invatamantului, educatia obligatorie va fi de 13 ani, in prezent, aceasta fiind de 10 ani.
O scoala atractiva si competitiva
Cristian Adomnitiei a mai vorbit despre alegerea scolii, astfel incat aceasta sa devina atractiva si competitiva, despre admiterea in liceu, facand mentiunea ca scolile isi vor putea organiza propria admitere.
In ceea ce priveste conducerea scolilor, ministrul Cristian Adomnitei a punctat ca unitatile de invatamant trebuie conduse de manageri si nu de profesori. Vor putea ocupa functii de conducere in scoli doar cei care au absolvit cursuri de management educational.
Invatamantul superior
In ceea ce priveste invatamantul superior, ministrul a spus ca este foarte important ca acesta sa fie deschis pe piata europeana, astfel incat sa existe posibilitatea ca tot mai multi tineri straini sa vina sa invete in Romania.
„Mizam pe intarirea autonomiei universitare, astfel incat fiecare universitate sa-si creeze propriile reguli, in functie de propriile nevoi, care vor fi trecute in Carta universitara ce trebuie avizata de catre MEdC. Prin noua lege a invatamantului superior, orice personalitate care ocupa o functie de conducere intr-o universitate nu mai poate avea o ruda – mergand pana la gradul IV – care sa detina o astfel de functie de conducere in aceeasi institutie” a spus ministrul.
Basescu a criticat proiectele de lege
Prezent la eveniment, presedintele Traian Basescu a criticat proiectele de lege si a sustinut ca ele nu raspund nevoilor elevilor si studentilor. Presedintele Traian Basescu este de parere insa ca formularile din legi nu aduc un aer proaspat si nu sunt in concordanta cu aspiratiile romanilor. „Adomnitei a propus un statut doar pentru profesori, pentru elevi si studenti nu. Pana nu acceptam ideea ca in centrul educatiei se afla studentul si elevul, nu vom avea un sistem eficient”, sustine Traian Basescu. Presedintele a adus in discutie si greutatea ghiozdanelor elevilor, declarand ca primeste multe scrisori pe aceasta tema de la parinti.
Timp de o luna, pachetul de legi se va afla in dezbatere publica, apoi va fi timis in Parlament pentru a fi supus votului.
Laura Moise
?