Educatia reformatata in regim de urgenta !
Guvernul a aprobat proiectul Legii educatiei nationale, dupa ce a mai facut niste modificari pe ultima suta de metri, cerand Parlamentului dezbaterea in regim de urgenta. MECTS a mai anuntat ca noul tip de bacalaureat va intra in vigoare din 2012, iar cel privind admiterea la liceu din 2013.
Printre modificarile facute de Guvern se numara si o proba transdisciplinara la bacalaureat, cu intrebari din mai multe materii.
Proba transdisciplinara
Noul tip de bacalaureat, care ar urma sa fie aplicabil din 2012, va include si evaluari la ambele limbi de circulatie internationala studiate in liceu. Materiile alese pentru proba transdisciplinara ar trebui sa fie din categoria stiintelor naturale, pentru clase de profil real, si din cea a stiintelor sociale, pentru clasele cu profil uman.
Absolventii de clasa a XII-a vor sustine o proba scrisa transdisciplinara la limba si literatura romana si o limba de circulatie internationala, comuna pentru elevii de la toate profilurile si specializarile. Va mai fi o proba scrisa la limba si literatura materna, comuna pentru elevii de la toate profilurile si specializarile care au urmat studiile liceale intr-o limba a minoritatilor nationale, si o proba scrisa transdisciplinara, diferentiata in functie de filiera, profil si specializare, la matematica si stiintele naturii, pentru profilul real, respectiv la stiinte socio-umane, istorie, geografie, economie, sociologie si psihologie, pentru profilul umanist.
Cunostinte tehnologice
Bacalaureatul va include si o proba de cunostinte tehnologice specifice calificarii profesionale urmate, la profilurile tehnic, servicii, resurse naturale si protectia mediului ori la profilurile militar, teologic, sportiv, artistic si pedagogic din filiera vocationala.
Proiectul de lege introduce obligativitatea invatamantului pana la varsta de 16 ani si a claselor pregatitoare, clasa a IX-a trecand la invatamantul gimnazial, si a fost aprobat de Guvern in ciuda tuturor protestelor si contestatiilor venite atat din partea celor patru confederatii sindicale din Educatie, cat si din partea opozitiei.
Sindicatele din Invatamant sunt revoltate de introducerea modificarilor de ultima ora, fara o dezbatere prealabila cu partenerii sociali.
Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) a declansat ieri un referendum la nivel national, pe principalele probleme care ii nemultumesc pe sindicalisti in privinta proiectului legislativ, precum titularizarea, structura scolara, managemerntul unitatii de invatamant, acordarea de fonduri per capita si pentru invatamantul privat.
Presedintele FSLI, Aurel Cornea, a declarat ca sindicatele nu cunosc noua forma a proiectului de lege al Educatiei, care a fost aprobat ieri de Guvern si s-a aratat indignat de „noua editie” a „telenovelei legii educatiei”, dupa ce, duminica, purtatorul de cuvant al Ministerului Educatiei, Melania Mandas Vergu, i-a avertizat ca vor avea „niste surprize”.
Senatorii PSD Ecaterina Andronescu si Ioan Mang i-au solicitat ministrului Funeriu, la sfarsitul saptamanii trecute, reinitierea dialogului si a dezbaterii publice pe marginea proiectului legislativ, acuzandu-l ca nu a respectat procedura legislativa pentru Legea educatiei si ca nu a organizat o dezbatere publica asupra proiectului inainte de a-l supune aprobarii in Guvern si trimiterii la Parlament.
Senatorii PSD acuza Executivul ca incearca „sa creasca si mai mult controlul asupra universitatilor si a institutiilor de invatamant” prin modificarile propuse.
PNL a anuntat ca va ataca Legea educatiei la Curtea Constitutionala, daca se va constata ca proiectul contine elemente de neconstitutionalitate. Liberalii sustin ca s-a incalcat legea cu privire la durata dezbaterii publice pe care ar fi trebuit sa o aiba aceasta lege, iar dialogul a lipsit. De asemenea, reprezentantii Partidului Conservator considera ca graba cu care Guvernul vrea sa promoveze Legea educatiei este „o sfidare” la adresa partenerilor sociali implicati si a partidelor din opozitie, care au cerut o analiza mai atenta a proiectului.
Ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, i-a invitat ieri pe reprezentantii opozitiei si pe cei ai sindicatelor din domeniu sa aduca „propuneri constructive” pentru eventuala imbunatatire a proiectului in dezbaterile din Parlament, declarand ca va participa la discutiile din comisiile si grupurile parlamentare asupra proiectului de lege, daca va fi invitat.